Okončana drama u Solinu
0

Demobilisanog borca koji je bacio bombu ubili specijalci

Sarajevo-x.com
Solin
Solin
Čitavu proteklu noć trajali su pregovori s 43-godišnjim demobilisanim borcem, Ivicom Grgićem, koji je u ponedjeljak iza 15.30 sati naoružan bombama zauzeo cisternu na benzinskoj pumpi u predgrađu Solina, u Hrvatskoj.

Grgić je naposlijetku, jutros oko 7.30 sati, aktivirao bombu, nakon čega su specijalci otvorili vatru, a Grgić ostao ležati na podu, mrtav.

Prema prvim informacijama, Grgić je bombu bacio na specijalce koji su okružili cisternu. Jedan od njih je povrijeđen u eksploziji. U Solinu je prije toga bilo pravo opsadno stanje, a građanima se savjetovalo da izbjegavaju ovaj dio grada.

Tokom noći s Grgićem je pregovarao njegov poznanik, komandir vatrogasaca Nikola Peraica. Ispričao mu je kako boluje od PTSP-a te da je nezadovoljan jer mu nije riješen borački status. Kazao mu je i kako kod sebe ima nekoliko bombi, ali da ih ne želi aktivirati kako ne bi nekoga povrijedio.

Grgić je prethodno zauzeo pumpu naoružan s nekoliko ručnih bombi, od kojih je jednoj izvukao osigurač i omotao je oko ruke. Istjerao je vozača iz cisterne i sjeo u kabinu. Nije imao ni ženu, ni djecu, roditelji su mu umrli, a od porodice je imao samo brata. U posljednje vrijeme imao je zdravstvenih, ali i egzistencijalnih problema nakon što je dobio otkaz u marini u Kaštelima, gdje je radio kao zaštitar, te nije mogao dobiti licencu upravo zbog bolesti. Kako nije riješio borački status i invalidninu, preostalo mu je bilo da živi s bratom od 500 kuna socijalne pomoći.