Regija
0

Demobilisani borci protestuju u Zagrebu

FENA
Na Markovom trgu u Zagrebu večeras se održavaju protesti demobilisanih boraca koji traže razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Prema posljednjim informacijama, oko 22 sata demonstranti su se povukli na sam ulaz u crkvu sv. Marka, a interventna policija ih je okružila i upozorila da je javno okupljanje dozvoljeno do 22 sata i dala im rok od 10-ak minuta da napuste trg.

To je dočekano burnim negodovanjem branitelja kako u crkvi tako i onih ispred policijske barikade. Prije toga je policija na Markov trg dovezla i vozilo za videonadzor.

Braniteljima je tokom večeri došao dati podršku i general hrvatske vojske Mladen Markač, no zbog policijske blokade nije se mogao probiti do njih.

Ministar unutrašnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

Na pitanje što će se događati poslije 22 sata za Dnevnik Nove TV pojasnio je šef policije Vlado Dominić.

"Policija će raditi u skladu sa zakonom. Ići ćemo najprije u dijalog s demonstrantima da napuste prostor trga, a onda ćemo se dogovoriti s djelatnicima Policijske uprave zagrebačke što dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga gdje je dozvoljeno okupljanje do 22 sata. U crkvi mogu biti", rekao je.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. grupe Đuro Glogoški najavio je predvečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.