Regija
1.2k

Delegacija Saveza komunista Hrvatske položila cvijeće na Titov grob

Piše: G. D.
Delegacija Saveza komunista Hrvatske učestvovala je danas na komemorativnom skupu povodom 35 godina od smrti Josipa Broza Tita. Delegacija je nakon skupa položila vijence na Titov grob u Kući cvijeća u Beogradu.

"Danas je postalo sramota imati žuljeve na rukama i biti pošten. Danas su 'face' samo oni koji bacaju milione kao što smo mi u Titovo vrijeme bacali klikere u proljetnu prašinu. Današnji dan je podjednako tužan kao i onaj 1980. godine. Naša sjećanja nisu izbledjela. Tužni smo. Ali smo i ponosni", rekao je za Klix.ba potpredsjednik SKH Drago Nemet.

Na pitanje da li je teško održati mit dobrog Tita u vremenu kada su njegov lik i djelo napadnuti sa svih strana, Nemet kaže:

"Ne samo da može opstati, nego činjenica da nas je svake godine sve više svjedoči da ljudi postaju i ostaju svjesni Titove veličine. Pogotovo me raduje činjenica da nam se pridružuju mladi koji su rođeni nakon njegove smrti. Sigurno da je jedan od razloga što se mnogi vraćaju i priključuju Savezu komunista teška trenutna situacija u svim državama bivše Jugoslavije. Pamte se sretna vremena, vremena mira, blagostanja, posla i solidnog života od vlastitog rada. Ništa manje važno nije ni to da je Tito jednostavno ušao u legendu", kaže Nemet.

Tito za njega, kaže, predstavlja sve - od teškog, ali lijepog djetinjstva do praćenja njegovih posjeta Americi, Kubi, Rusiji, Filipinima - tamo gdje nikada nijedan državnik nije dočekivan sa tolikim počastima.

"Jednostavno - bio je i vojskovođa i državnik i drug. Volio je ljude, volio je pionire. Izgradio je zemlju iz pepela stvorio najljepšu državu na svijetu. A Jugoslavija je bila otvorenog srca, raj za radničku klasu i obične ljude. Pamtić je i po četiri omladinske radne akcije i četiri udarničke značke, uz druženja i uz bratstvo i jedinstvo", istakao je Nemet.