{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija Saveza komunista Hrvatske položila cvijeće na Titov grob

4.5.2015. u 21:16
1.209
98
Delegacija Saveza komunista Hrvatske položila cvijeće na Titov grob
1.209
Delegacija Saveza komunista Hrvatske učestvovala je danas na komemorativnom skupu povodom 35 godina od smrti Josipa Broza Tita. Delegacija je nakon skupa položila vijence na Titov grob u Kući cvijeća u Beogradu.
"Danas je postalo sramota imati žuljeve na rukama i biti pošten. Danas su 'face' samo oni koji bacaju milione kao što smo mi u Titovo vrijeme bacali klikere u proljetnu prašinu. Današnji dan je podjednako tužan kao i onaj 1980. godine. Naša sjećanja nisu izbledjela. Tužni smo. Ali smo i ponosni", rekao je za Klix.ba potpredsjednik SKH Drago Nemet.

Na pitanje da li je teško održati mit dobrog Tita u vremenu kada su njegov lik i djelo napadnuti sa svih strana, Nemet kaže:

"Ne samo da može opstati, nego činjenica da nas je svake godine sve više svjedoči da ljudi postaju i ostaju svjesni Titove veličine. Pogotovo me raduje činjenica da nam se pridružuju mladi koji su rođeni nakon njegove smrti. Sigurno da je jedan od razloga što se mnogi vraćaju i priključuju Savezu komunista teška trenutna situacija u svim državama bivše Jugoslavije. Pamte se sretna vremena, vremena mira, blagostanja, posla i solidnog života od vlastitog rada. Ništa manje važno nije ni to da je Tito jednostavno ušao u legendu", kaže Nemet.

Tito za njega, kaže, predstavlja sve - od teškog, ali lijepog djetinjstva do praćenja njegovih posjeta Americi, Kubi, Rusiji, Filipinima - tamo gdje nikada nijedan državnik nije dočekivan sa tolikim počastima.

"Jednostavno - bio je i vojskovođa i državnik i drug. Volio je ljude, volio je pionire. Izgradio je zemlju iz pepela stvorio najljepšu državu na svijetu. A Jugoslavija je bila otvorenog srca, raj za radničku klasu i obične ljude. Pamtić je i po četiri omladinske radne akcije i četiri udarničke značke, uz druženja i uz bratstvo i jedinstvo", istakao je Nemet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: