Anketa
0

Deklaraciju o Srebrenici podupire 32 posto građana Srbije

FENA
Beograd (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Beograd (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, nedavno prihvaćenu u srbijanskom parlamentu, podupire 32,7 posto građana Srbije, 37,5 posto je protiv, a 29,8 posto bez stajališta, prenosi u ponedjeljak beogradski "Press", pozivajući se na istraživanje agencije "Politikum".

Po rezultatima istraživanja provedena nakon nedavna donošenja te deklaracije, broj ispitanika koji smatraju da haaški optuženik Ratko Mladić ne treba biti uhapšen i izručen Haaškom tribunalu povećao se nakon njenog donošenja. Tako u aprilu 25,7 posto građana smatra da Mladić treba biti uhapšen, a u januaru 30,2 posto podupiralo je njegovo hapšenje.

Po mišljenju 59,4 posto ispitanika zločin u Srebrenici ne treba označiti kao genocid, a broj onih koji vjeruju da suđenja za ratne zločine pridonose normalizaciji stanja u regiji smanjen je s 23 posto, koliko je bio u januaru, na 21,8 posto u aprilu.

Glede strateške orijentacije Srbije, rezultati pokazuju da uvjerljiva većina od 70 posto podupire njen ulazak u Evropsku uniju, 62,3 posto protivi se članstvu Srbije u NATO-u, a 54,5 posto drži da Srbija treba biti najčvršće povezana s Rusijom.

Zastupnici u srbijanskoj Skupštini potkraj marta prihvatili su, nakon trinaestosatne oštre rasprave, deklaraciju o osudi zločina počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i njome izrazili sućut i ispriku porodicama žrtava.

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, kojega je Haški sud optužio i za genocid u Srebrenici, još je u bijegu, a bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je u julu 2008. i nalazi se u pritvoru u Den Haagu.