Sonja Biserko
0

"Deklaracija o Srebrenici je maksimum koji srbijanski parlament može pružiti"

FENA
Sonja Biserko
Sonja Biserko
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocijenila je danas u izjavi Feni da je Deklaracija o Srebrenici usvojena jučer u srbijanskom parlamentu zbog diskusije i načina na koji je ona vođena, u ovom momentu maksimum koji može da pruži parlament te države.

Biserko smatra da ova deklaracija ne zadovoljava očekivanja svih koji su željeli da Srbija tim gestom pokaže da je spremna da se distancira od politike Slobodana Miloševića.

Također, ističe da je parlament Srbije ovom raspravom dao jednu vrlo sramnu sliku stanja duha u srbijanskom društvu.

Kada je riječ o žrtvama u BiH, Biserko navodi da one, čak i da je Deklaracija o Srebrenici usvojena onako kako je trebalo, ne mogu biti zadovoljne, s obzirom na sva stradanja kroz koja su prošli. "Sve ono što se dešavalo u parlamentu Srbije mnogo je važnije za samu Srbiju zato što ona pokazuje dubinu identifikacije s politikom Slobodana Miloševića, nemogućnost da se prihvati odgovornost za tu politiku i da se od nje distancira", ustvrdila je Biserko.

Mišljenja je da je debata u vezi s Deklaracijom o Srebrenici tek početak jednog složenog procesa u Srbiji.

Izražava nadu da će međunarodna zajednica, nakon ovog uvida stanja duha u srbijanskom društvu, pokrenuti neke druge mehanizme da bi bio nametnut "jedan vrijednosni obrazac koji bi Srbiji pomogao da se izvuče iz autizma, ksenofobije i samosažaljevanja".