Regija
0

De Marnack: Srpska vojska zna gdje su joj granice

FENA
Komandant KFOR-a Xavier de Marnack izjavio je danas u Peći da "Vojska Srbije ima jasne granice" a da "odgovornost za sigurnost Kosova leži isključivo na KFOR-u i ni na kome drugom", prenijeli su prištinski elektronski mediji na albanskom jeziku.

De Marnack je ovo rekao poslije sastanka s predsjednikom pećke općine Ahmetom Hasanijem, na zahtjev novinara da prokomentira izjavu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša da, u slučaju da se na Kosovu "desi nešto", a ima veze sa sigurnošću ljudi i imovine, postoji spremnost da se odgovarajuće reagira.

"Redovno se sastajem s predstavnicima srpskih oružanih snaga i to predstavlja pitanje izgradnje povjerenja u našim odnosima, ali kada je u pitanju sigurnost, sigurnost Kosova leži samo i isključivo na meni, a to radim u saradnji s međunarodnom policijom i KPS-om i niko drugi nije ni u kom slučaju odgovoran za sigurnost", rekao je de Marnack.

"Zbog toga sam ubijeđen da je i srpskom generalu vrlo jasno gdje su mu granice i ubijeđen sam da će se on držati tih granica", dodao je francuski general.