Regija
17

Davutoglu u Beogradu: Balkanski narodi su kao porodica, brzo rješavaju nesuglasice

Anadolija
Davutoglu i Dačić u Beogradu (Foto: Anadolija)
Davutoglu i Dačić u Beogradu (Foto: Anadolija)
Mi balkanski narodi smo kao jedna porodica i veoma brzo rješavamo međusobne nesuglasice u cilju razvoja što boljih odnosa na svim poljima, poručio je danas u Beogradu ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu nakon sastanka sa šefom srbijanske diplomatije Ivicom Dačićem.

"Ne treba meni poseban razlog da posjetim Beograd. Mi, balkanski narodi smo kao jedna porodica i naše male nesuglasice rješavamo uz tursku, srpsku ili balkansku kafu, svejedno. Važno je da sarađujemo sa perspektivom budućnosti na poljima na kojima imamo obostrane interese", izjavio je Davutoglu odgovarajući na novinarsko pitanje o razlozima njegove današnje posjete, odnosno da li je ona obavljena s ciljem rješavanja nesuglasica između dviju zemalja koje su nastupile nakon ranijih izjava zvaničnika.

On je naglasio da je Beograd bio jedan od prvih gradova koje je posjetio kada je 2009. stupio na dužnost ministra vanjskih poslova i da je od tada možda i 15 puta bio u srbijanskoj prijestolnici. 

"Nemamo zajedničku granicu, ali Srbiju smatramo komšijskom zemljom. Zbog te naše bliskosti svu bol koju su ljudi preživjeli ovdje tokom poplava, osjećamo u našim srcima. Odavde se obraćam čitavoj Srbiji; U sličnim situacijama i slučaju potrebe turski narod će biti uz vas. Mi smo preživjeli strašan zemljotres i zato vas razumijemo", rekao je.

Šef turske diplomatije je istakao da će zbog toga biti formiran komitet za saradnju u slučaju prirodnih nepogoda kako bi se što efikasnije mogla pružati pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.

On je najavio održavanje srpsko-turskog ekonomskog foruma u septembru ili oktobru ove godine u Istanbulu.

Podsjećajući da se u regiji dešavaju važne promjene Davutoglu je istakao da su "zato odnosi Srbije i Turske veoma bitni i da će zajednički koračati u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji".

"Srbija i Turska će zajednički raditi za mir i stabilnost Balkana, ovo poručujem svijetu odavde iz Beograda. U tom cilju ćemo iskoristiti sve raspoložive mehanizme", pojasnio je Davutoglu.