Sastanak sa Jeremićem
0

Davutoglu danas u Beogradu zbog uspostavljanja jedinstva IZ

SRNA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu posjetiće danas Beograd, potvrđeno je Srni u Ambasadi Turske u Beogradu.

U turskoj Ambasadi nisu željeli da kažu kojim povodom Davutoglu dolazi u Beograd i s kim će se sastati.

Beogradski dnevnik "Danas" objavio je da će se Davutoglu sastati sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, podsjetivši da će to biti njihov treći susret u posljednje tri sedmice. 

Prema izvoru lista, Davutoglu bi trebalo da donese usaglašeni tekst sporazuma sa kompromisnim rješenjem za pomirenje unutar Islamske zajednice Srbije i da ga predstavi srpskim zvaničnicima, a cilj razgovora sa srpskom stranom je uspostavljanje jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji. 

O sporazumu kojim bi se prevazišla podijeljenost u islamskoj zajednici u Srbiji, u javnosti se spekuliše više od mjesec dana. 

Do sada je u opticaju bilo više tekstova, ali je svaki od njih sadržao odrednice o zabrani političkog djelovanja muftijama, imamima i vjerskim službenicima, o političkom okupljanju u džamijama i nemogućnosti kandidovanja sadašnjim vjerskim liderima i njihovim najbližim saradnicima na čelne funkcije u objedinjenoj islamskoj zajednici.