Regija
0

Datum proglašenja nezavisnosti bit će dogovoren u Bruxellesu

FENA
Datum proglašenja nezavisnosti Kosova bit će dogovoren između Bruxellesa i Prištine sljedeće sedmice, tokom posjete privremenog pokrajinskog premijera Hashima Thacija Bruxellesu, tvrdi prištinski list "Koha ditore" na albanskom jeziku.

List, pozivajući se na evropske zvaničnike bliske ovom pitanju, navodi da bi tokom posjete sjedištu Evropske unije, 23. i 24. januara, Thaci bi trebalo da se sastane s visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom, komesarom za proširenje Ollijem Rehnom i zvaničnicima NATO-a.

"Koha ditore" piše i da je o datumu proglašenja nezavisnosti Kosova bilo riječi i tokom Thacijeve posjete sjedištu Ujedinjenih nacija i u njegovim razgovorima s američkim izaslanikom Frankom Wiesnerom i ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

"Thaci ima dobru šansu da se u Bruxellesu dogovori o datumu (proglašenja nezavisnosti) koji će biti bliži martu nego februaru. Izgleda da povezanost s (parlamentarnim) izborima u Španiji daje dodatni argument iako je to u početku bila samo ideja. No, da vidimo šta će biti u Bruxellesu", kazao je za "Koha ditore" neimenovani evropski izvor.

U međuvremenu je albanska televizija "Top-chanal" objavila da je pomoćnik američkog državnog sekretara Rosemary di Carlo izjavila kako stav Sjedinjenih Američkih Država u pogledu statusa Kosova ostaje nepromijenjen.

Kako je prenijela makedonska novinska agencija (MIA), SAD će priznati nezavisnost Kosova odmah pošto je proglase privremene pokrajinske institucije, što će, kako se smatra, biti poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Di Carlo je poslije razgovora sa izvršnim direktorom Albansko-američkog nacionalnog savjeta Avnijem Mustafajem i visokim savjetnikom ovog udruženja Dejvidom Skatonom također kazala da će u sjevernom dijelu pokrajine i u Kosovskoj Mitrovici nalaziti američki, njemački i francuski vojnici iz sastava međunarodnih Kosovskih snaga (Kfor), pa teritorijalna cjelovitost teritorije neće biti dovedena u opasnost, prenijela je MIA.