Regija
0

Darko Šarić svjedok protiv Nasera Keljmendija?

SRNA
Darko Šarić
Darko Šarić
Odbjegli narko-bos Darko Šarić nejvjerovatnije je sklopio aranžman sa američkim bezbjednosnim službama da bi postao ključni svjedok protiv Nasera Keljmendija, vodećeg narko–bosa na Balkanu, koji je nedavno uhapšen kod Prištine po potjernici BiH, saznaje "Blic".

List tvrdi da je Šarić postao glavni adut protiv bivšeg partnera, pa je američki predsjednik Barak Obama okarakterisao Keljmendija kao najveću prijetnju iz Evrope, a administracija SAD ga je stavila na crnu listu 2012. godine.

Pozivajući se na informacije iz MUP-a Srbije, list piše da je Šarić blisko sarađivao sa Keljmendijem u vrijeme kada je pljevaljski narko–bos švercovao kokain iz Južne Amerike, a u Srbiji i regionu prao zarađeni novac.

"Šarić je na početku kriminalne karijere švercovao heroin i tada je počela njegova saradnja sa Keljmendijem. Kada se prebacio na kokain, saradnja je prebačena na pranje novca", rekao je izvor "Blica" iz MUP-a Srbije.

Prvi trag koji je ukazao na pranje novca i saradnju Šarića i Keljmendija, bio je fiktivni izvoz enormnih količina šećera u BiH tokom 2007. godine, kojim su oprane desetine miliona konvertibilnih maraka.

List navodi da su Šarić, njegov kum Safet Kalić i Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice bili su bliski saradnici Keljmendija.

Keljmendi je u dosijeu MUP-a Srbije označen kao glavni finansijer i organizator šverca heroina i kokaina koji se iz Istambula, preko Albanije krijumčari do Peći, a zatim preko Rožaja i Novog Pazara u zemlje zapadne Evrope.

On je označen kao šefa klana koji drži Kosovo s grupama braće Osmani i Ekrema Luke, koji su bili finansijeri političkih projekata Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.