|

Dario Kordić na slobodi u junu 2014. godine?

Dario Kordić na slobodi u junu 2014. godine?
1
F
FENA
28.12.2013. u 10:57
58
komentara
1

dijeljenja
Dario Kordić na slobodi u junu 2014. godine?
Dario Kordić, kojeg je Haški sud za ratne zločine osudio na 25 godina zatvora, mogao bi zbog dobrog vladanja u zatvoru u Grazu (Austrija) biti pušten na slobodu u junu 2014. godine pošto mu tada istječe dvije trećine zatvorske kazne, rekao je sinoć u Splitu Miroslav Piplica na predstavljanju knjige "Dario Kordić - Da se ne zaborovi“.
U knjizi "Dario Kordić - Da se ne zaboravi“, koju su priredili publicisti i dobrovoljci Domovinskog rata Miroslav Piplica i Mladen Pavković, objavljeni su dokumenti Haškog suda i niz tekstova o Kordiću. Predstavljanje knjige organizirao je Hrvatski časnički zbor Grada Splita.

"Uprava zatvora Karlaua u Grazu, gdje Kordić izdržava kaznu, podnijela je zahtjev da ga se zbog dobrog vladanja pusti na slobodu nakon isteka dvije trećine ukupne kazne, a to znači u junu 2014. godine i mi se nadamo da će Kordić tada početi uživati na slobodi“, rekao je Piplica, koji živi u Beču i koji je rekao da je Kordićev prijatelj te da ga često posjećuje u zatvoru u Grazu.

"Ako se od Kordića kao uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu bude tražilo da se pokaje za ono za što je okrivljen, on se neće pokajati jer se ne osjeća krivim i nastavit će služiti i preostalih 8 godina i 9 mjeseci zatvorske kazne“, kazao je Piplica.

Haški je sud 2004. Kordića, koji je početkom 90-ih bio politički čelnik Hrvata u srednjoj Bosni, pravomoćno osudio na 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini i zločina u Ahmićima, a uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru.

"Mi vjerujemo da Dario Kordić nevin već 17 Božića dočekuje u zatvoru, a njegova porodica, supruga i troje djece, za to vrijeme proživljavaju kalvariju pošto im je Vlada Ivice Račana ukinula finansijsku pomoć, a tako je nastavila i Vlada Ive Sanadera, što traje sve do danas“, rekao je Piplica dodajući kako sadašnja vlast štiti, kako je rekao, "udbaša i ubicu Hrvata Josipa Perkovića, a ne želi pomoći Kordićevoj porodici".

Mladen Pavković je ustvrdio da je Kordić pravedan ali izdan. "Kordić je ostao častan čovjek, ali hrvatske izdajice su ga prodale za šaku dolara optuživši ga za ono što nije učinio“, kazao je Pavković.

Kordićev prijatelj Ivan Baćak, savjetnik splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, rekao je da je Ante Nobilo odgovoran za Kordićevu kaznu i da je Nobilo "zbog toga zaslužio da bude iza rešetaka“.

Nobilo je na Haškom sudu branio Tihomira Blaškića.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...