Ruska novinarka
98

Daria Aslamova opisala kako je izgledalo policijsko ispitivanje na Kosovu: Pitali su me o špijunaži

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Ruska novinarka Daria Aslamova koja je uhapšena na granici Kosova nakon čega joj je izrečena mjera zabrane ulaska u tu državu na period od pet godina, za ruske medije govorila je o čemu su je ispitivali kosovski policajci.
Aslamova je hapšenje i ispitivanje ocijenila kao situaciju koja je dobra za represivni aparat koji novinare može proglasiti špijunima.

"Zajedno sa mojim suprugom koji je hrvatski novinar, išla sam da napravimo reportažu o pravoslavnim manastirima na Kosovu. A na granici je moj pasoš detektiran znakom upozorenja. Kada su ga provukli kroz kompjuter, vidjela sam im na licima da nešto nije u redu. Prvo su nas zamolili da sačekamo, ali nam nisu dali pasoše, pa su nas pozvali u sobu gdje smo čekali dva sata. Onda je stigao policijski automobil i tada smo morali da predamo telefone, rečeno nam je da idemo na saslušanje", opisala je iskustvo na granici Kosova Aslamova.

Istakla je kako je ispitivanje trajalo "mnogo sati".

"Pitali su da li sam upoznala Lavrova, zašto sam deportovana iz Moldavije i kako sam uradila intervju sa Dodonom, da li sam se sastajala sa Marine le Pen, da li sam radila u Ukrajini", kazala je Aslamova.

Navodno su je kosovski inspektori pitali i za agresiju Rusije na Ukrajinu te je Aslamova na pitanje da li je ruski špijun odgovorila da je to "veoma glupo pitanje".

Smatra da je njena sloboda kretanja sada ugrožena jer su svi svjetski mediji prenijeli da je označena kao ruska špijunka te da joj je pasoš vjerovatno označen.