Regija
0

Daniel Fried na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
SAD poštuje stajalište službene Prištine, odnosno suverene države Kosova, u svezi s prijedlogom od šest tačaka UN-a o uspostavi civilne misije Evropske unije EULEX-a na Kosovu, izjavio je u ponedjeljak u Prištini pomoćnik američkog državnog tajnika Daniel Fried.

Plan od šest točaka glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona daje veća prava Srbima u sredinama u kojima su oni većina, pa bi primjerice u policiji, pravosuđu, carini, graničnoj kontroli sve ovlasti imala međunarodna misija a ne kosovske institucije. Prijedlog UN-a, s kojim je suglasna Srbija, neprihvatljiv je za kosovske vlasti jer u njemu vide narušavanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Kosova i kršenje njegova Ustava.

Europska misija EULEX bila bi neutralna glede statusa Kosova i poštivala bi rezoluciju Vijeća sigurnosti 1244, na čemu inzistira Beograd i to je uvjet za raspoređivanje misije i u srpskim sredinama.

Danijel Fried je naglasio da je najvažnije da misija EULEX počne funkcionirati već od 2. prosinca, i to na cijelom Kosovu.

Fried nije isključio mogućnost preoblikovanja toga plana kako bi se dobila suglasnost i albanske i srpske strane i najavio da će razgovarati s predstavnicima Europske unije o novim idejama za uspostavu EULEX-a.

Daniel Fried je u ponedjeljak razgovarao s kosovskim predsjednikom Fatirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thacijem i potom na konferenciji za novinare izjavio da je na kosovskoj Vladi odluka hoće li prihvatiti ili ne plan glavnog tajnika UN-a.

Fried je rekao da bi taj plan bio privremeno rješenje, da bi trajao najviše dvije godine te je ponovno iskazao potporu i prijateljstvo SAD-a prema Kosovu.

Fatmir Sejdiu i Hashim Thaci izjavili su nakon razgovora s Friedom da će tijesno surađivati sa SAD-om i Europskom unijom i istodobno poštivati kosovski Ustav i plan Marttija Ahtisaarija.

Tridesetak nevladinih udruga najavilo je za utorak u Prištini prosvjedni skup protiv najnovijeg plana UN-a.