{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daniel Fried na Kosovu

F
FENA
17.11.2008. u 22:01
0
0
Daniel Fried na Kosovu
0
Daniel Fried na Kosovu
Foto: AP
SAD poštuje stajalište službene Prištine, odnosno suverene države Kosova, u vezi s prijedlogom od šest tačaka UN-a o uspostavi civilne misije Evropske unije EULEX-a na Kosovu, izjavio je u ponedjeljak u Prištini pomoćnik američkog državnog tajnika Daniel Fried.
Plan od šest tačaka glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona daje veća prava Srbima u sredinama u kojima su oni većina, pa bi primjerice u policiji, pravosuđu, carini, graničnoj kontroli sve ovlasti imala međunarodna misija a ne kosovske institucije. Prijedlog UN-a, s kojim je suglasna Srbija, neprihvatljiv je za kosovske vlasti jer u njemu vide narušavanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Kosova i kršenje njegova Ustava.

Evropska misija EULEX bila bi neutralna u vezi statusa Kosova i poštivala bi rezoluciju Vijeća sigurnosti 1244, na čemu insistira Beograd i to je uvjet za raspoređivanje misije i u srpskim sredinama.

Fried je naglasio da je najvažnije da misija EULEX počne funkcionirati već od 2. decembra, i to na cijelom Kosovu. On nije isključio mogućnost preoblikovanja toga plana kako bi se dobila suglasnost i albanske i srpske strane i najavio da će razgovarati s predstavnicima Evropske unije o novim idejama za uspostavu EULEX-a.

Daniel Fried je u ponedjeljak razgovarao s kosovskim predsjednikom Fatirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thacijem i potom na pres-konferenciji izjavio da je na kosovskoj Vladi odluka hoće li prihvatiti ili ne plan glavnog tajnika UN-a.

Fried je rekao da bi taj plan bio privremeno rješenje, da bi trajao najviše dvije godine te je ponovno iskazao podršku i prijateljstvo SAD-a prema Kosovu.

Fatmir Sejdiu i Hashim Thaci izjavili su nakon razgovora s Friedom da će tijesno sarađivati sa SAD-om i Evropskom unijom i istodobno poštivati kosovski Ustav i plan Marttija Ahtisaarija.

Tridesetak nevladinih udruženja najavilo je za utorak u Prištini protestni skup protiv najnovijeg plana UN-a, javila je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: