|

Danas presuda za ubistvo Ive Pukanića

Danas presuda za ubistvo Ive Pukanića
0
F
FENA
3.11.2010. u 06:26
0
komentara
0

dijeljenja
Danas presuda za ubistvo Ive Pukanića Foto: Arhiv
Nakon devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas će biti objavljena presuda šestorici optuženih za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića za koje USKOK tereti Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Ðurovića.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul presudu će objaviti u 10 sati, uz pojačane mjere osiguranja i velik interes medija.

Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj, ubijen je 23. oktobra 2008. eksplozivnom napravom skrivenom u skuteru na parkiralištu pokraj redakcije sedmičnika "Nacionala", koji je utemeljio. Kao kolateralna žrtva tada je poginuo njegov saradnik Niko Franjić, a povrijeđene su još dvije osobe.

No, USKOK je pred kraj suđenja proširio optužnicu ističući da su članovi navodne zločinačke organizacije planirali ubistva Hrvoja i Novice Petrača.

USKOK tvrdi da je Pukanićevo ubistvo organizirano kako bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi saznanja o djelovanju kriminalnih grupa. Zločinačku grupu koja ga je likvidirala navodno je u Srbiji u prvoj polovini 2008. organizirao Sreten Jocić koji je za Pukanićevo ubistvo platio 1,5 miliona eura. Za vezu između Jocića i neposrednih izvršitelja optužen je njegov kum Slobodan Ðurović.

U završnom govoru zamjenik direktora USKOK-a Slobodan Šašić zatražio je najveću zakonsku kaznu od 40 godina zatvora za sve optuženike, ustvrdivši da je to bio najnasilniji čin u historiji Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokratije. Optuženici su negirali krivicu, a njihove su odbrane izjavile da USKOK nije dokazao postojanje zločinačke organizacije.

Na suđenju koje je počelo 3. februara provedena su brojna vještačenja, pregledane snimke, razgovori i SMS poruke optuženika ali i ubijenog Pukanića te su ispitani mnogi svjedoci. Uz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i poduzetnika Ratka Kneževića koji je ustvrdio da iza ubistva stoji crnogorska duhanska mafija medijsku je pažnju privuklo i nedavno svjedočenje zagrebačkog policajca Nenada Šipušića. On je, naime, potvrdio da mu je Amir Mafalani najavio zločin, ali da mu nije rekao gdje će se dogoditi i ko će biti žrtva ili počinitelj pa on to nije prijavio nadređenima.

Osim zagrebačkog suđenja, zbog Pukanićevog ubistva vodi se i postupak pred sudom u Beogradu gdje su na optuženičkoj klupi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.