Beograd
0

Danas presuda optuženima za skrivanje Mladića

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Prvi osnovni sud u Beogradu danas bi trebalo da donese presudu protiv desetoro optuženih za pomaganje u skrivanju generala Ratka Mladića, kojeg traži Haški tribunal.

Presuda bi trebalo da bude izrečena penzionisanom vojnom pilotu Stanku Ristiću, njegovom sinu Predragu Ristiću, bivšem oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) Marku Lugonji, te Ratku Vučetiću, Ljiljani Vasković, njenoj kćerki i sinu Tatjani i Bojanu Vaskoviću, Blagoju Govedarici, Saši Badnjaru i Borisavu Ivanoviću.

Oni su optuženi da su od 2002. godine, kada je Mladić napustio vojne objekte u Srbiji, pa do kraja 2005. godine pronalazili i iznajmljivali stanove u Beogradu, u kojima se Mladić skrivao, obezbjeđivali mu hranu, telefone i prevozna sredstva.

Prvooptuženi među njima bio je oficir VRS Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, a optužnica ga je teretila da je organizovao skrivanje.

Optuženi za skrivanje Ratka Mladića uhapšeni su u aprilu 2006. godine i držani u pritvoru skoro osam mjeseci, poslije čega su pušteni da se brane sa slobode.

Suđenje je tokom protekle četiri godine u više navrata vraćano na početak zbog promjene sudskog vijeća, bolesti optuženih, kao i dva neuspjela pokušaja bivšeg Drugog opštinskog suda da se oglasi nenadležnim poslije promjene zakona kada je djelo za koje se terete optuženi prešlo u nadležnost Vijeća za ratne zločine Okružnog suda.