Manastir Rakovica
0

Danas posljednji ispraćaj Patrijarha Pavla

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Njegova svetost patrijarh srpski Pavle biće danas sahranjen u manastiru u Rakovici u Beogradu.

Očekuje se da će posljednjem ispraćaju srpskog patrijarha prisustvovati oko pola miliona ljudi iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore.

Sahrani u manastiru u Rakovici, koja je planirana za 13:00 časova, prethodiće opijelo ispred hrama Svetog Save.

Opijelu, koje počinje u 11:00 sati, između ostalih, prisustvovaće najviši državni zvaničnici Srbije, na čelu sa predsjednikom Borisom Tadićem, brojne strane delegacije, predstavnici svih pravoslavnih crkava, kao i drugih vjerskih zajednica.

Posljednjem ispraćaju patrijarha Pavla prisustvovaće cjelokupno rukovodstvo RS na čelu sa predsjednikom Rajkom Kuzmanovićem i premijerom Miloradom Dodikom, kao i zvaničnici u institucijama BiH iz RS, među kojima i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedavjaući Savjeta ministara Nikola Špirić.

Oproštajne govore će ispred hrama Svetog Save održati čuvar trona mitropolit Amfipohije u ime SPC, patrijarh vaseljenski Vartolomej u ime svih pravoslavnih crkava i predsjednik Boris Tadić u ime rukovodstva i naroda Srbije.

Delegaciju Ruske pravoslavne crkve zbog zdravstvenih razloga neće predvoditi patrijarh Kiril već delegacija Sinoda te crkve, a očekuju se i drugi visoki predstavnici crkava i vjerskih zajednica i državnici.

Očekuje se i dolazak visoke delegacije Rimokatoličke crkve, koju će činiti oko 20 članova.

Nakon zaupokojene službe u Sabornoj crkvi pogrebna kolona će u 9:30 sati krenuti centralnim beogradskim ulicama, uz kratko zadržavanje na Terazijama radi pomena, zatim će stići do hrama Svetog Save, a kovčeg sa patrijarhom će na rukama građana biti prenesen do mjesta za opijelo u 11:00 časova.

Po završenom opijelu povorka automobila će se uputiti do manastira u Rakovici, gdje će patrijarh biti sahranjen oko 13:00 časova.

Najavljeno je i da će policija svima koji budu došli iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije i ostalih zemalja biti na usluzi da im pomogne da što lakše stignu do odredišta.

Iz crkve su apelovali na građane da na ispraćaj patrijarha ne nose vijence i cvijeće, nego da daju prilog za dovršetak izgradnje hrama Svetog Save, kao i da se od voljenog patrijarha oproste na opijelu.

Prethodnih dana vjernici su se, čekajući u kilometarskim kolonama, opraštali od patrijarha Pavla, čije tijelo je izloženo na cjelivanje u Sabornoj crkvi.

Patrijarh Pavle biće, prema njegovoj ličnoj želji, sahranjen u porti manastira Rakovica.

Njegova svetost patrijarh Pavle biće sahranjen pored patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene Patrijaršije, a tu je sahranjen i Vaso Čarapić, junak Prvog srpskog ustanka.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle upokojio se u nedjelju, 15. novembra, na VMA gdje je bio na liječenju od 13. novembra 2007. godine.

Patrijarh Pavle bio je 44. patrijarh. Na čelu SPC bio je od 1990. godine, kada je na tronu naslijedio patrijarha Germana.

Sahranu će direktno prenositi Radio-televizija Srbije, čiji signal će preuzeti i Radio-televizija Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović predvodiće delegaciju najviših zvaničnika Republike Srpske i entitetskih predstavnika u institucijama BiH, koja će danas u Beogradu prisustvovati sahrani i posljednjem ispraćaju Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla. [-] [+] Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić predvodiće delegaciju parlamenta u kojoj će biti potpredsjednik Nada Tešanović, te narodni poslanici Željko Mirjanić, Branislav Borenović, Borislav Bojić, Petar Đokić, Nada Jovanović i Milanko Mihajlica, saopšteno je iz kabineta predsjednika RS.

Premijer RS Milorad Dodik biće na čelu delegacije Vlade RS u kojoj će biti više ministara i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Jovo Turanjanin, saopšteno je Srni iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

U delegaciji Vlade biće ministar pravde Džerard Selman, finansija Aleksandar Džombić, saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac, rada i boračko-invalidske zaštite Rade Ristović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić.

Delegaciju predstavnika RS u institucijama BiH čine član Predsjedništava BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjedavajući predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

U delegaciji RS biće i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

Patrijarh Pavle preminuo je u nedjelju, 15. novembra na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje se nalazio na liječenju od 13. novembra 2007. godine.

Patrijarh Pavle će biti sahranjen u porti manastira u Rakovici, pored patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene Patrijaršije, a tu je sahranjen i Vaso Čarapić, junak Prvog srpskog ustanka.