Srbija
0

Danas odluka o isključenju Vuka Jeremića iz Demokratske stranke

SRNA
Vuk Jeremić (Foto: Arhiv/AFP)
Vuk Jeremić (Foto: Arhiv/AFP)
Izvršni odbor Demokratske stranke danas odlučuje o isključenju iz stranke Vuka Jeremića, koji je najavio da će zadržati poslanički mandat osvojen na listi DS-a u Skupštini Srbije.

"Ukoliko se nešto ne dogodi u poslednjem trenutku, odnosno ako Jeremić ne vrati mandat, isključiće ga iz stranke", rekao je za "Blic" potpredsjednik Izvršnog odbora DS-a Milan Popović.

Jeremić do jučer nije iznio stav da li će vratiti poslanički mandat, na šta ga obavezuje odluka Glavnog odbora stranke prema kojoj to treba da učine svi ministri iz prethodne Vlade Srbije.

Nekoliko članova iz vrha stranke potvrdilo je da neće otezati sa izbacivanjem Jeremića, iako je jedan od najpopularnijih političara iz DS-a i sada na poziciji predsjednika Generalne skupštine UN.

To je, međutim, odbio da potvrdi Dušan Elezović, predsjednik Izvršnog odbora stranke.

Nezvanično, jedan broj odbora u Srbiji obaviješten je prije dva dana da Izvršni odbor sigurno neće donijeti odluku o isključenju Jeremića iz stranke, jer bi njegovo izsključivanje u trenutku kad se sreće sa svjetskim liderima bilo prevelik zalogaj za demokrate.

Jeremić je ranije rekao da ne želi da vrati mandat, jer bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonom koji poslanika, a ne stranku, tretira kao vlasnika mandata.

Novi predsjednik DS-a Dragan Đilas pozvao je sve poslanike DS-a koji su u prethodnoj vladi bili ministri da vrate poslaničke mandate i to je učinilo njih troje, među kojima i bivši premijer Srbije Mirko Cvetković.

Bivši ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović je isljučen iz DS-a stranke pošto je odbio da vrati mandat, dok je Jeremiću dato još vremena budući da trenutno nije u zemlji.