Sud pravde u Hagu
0

Danas iznošenje argumenata u procesu Makedonije protiv Grčke

SRNA
U Međunarodnom sudu pravde u Hagu danas počinje saslušanje argumenata strana u postupku u procesu koji je Makedonija pokrenula protiv Grčke, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Makedonija je u novembru 2008. optužila Grčku za flagrantno kršenje obaveza iz tačke 11 internog sporazuma koje su dvije države postigle 13. septembra 1995. godine i zatražila od suda u Hagu da "zaštiti njena prava i obezbijedi mogućnost njenog djelovanja kao nezavisne države u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući pravo na članstvo u međunarodnim organizacijama".

U podnesku je navedeno da su prava Makedonije prekršena kada se Grčka u aprilu 2008. godine usprotivila njenom učlanjenju u NATO, tražeći da se najpre riješi pitanje naziva države, iako je Makedonija naglasila da "neće tražiti članstvo u NATO pod bilo kojim imenom osim Bivša  Jugoslovenska Republika Makedonija". 

"Grčka je uložila veto na prijem Makedonije u NATO, jer želi da riješi nesuglasice između strana smatrajući da je ustavni naziv države aspiranta na članstvo osnovni uslov za takvog članstvo", navodi se u podnesku.

    Makedonija će svoje argumente pred sudom iznositi danas i sutra, a Grčka 24. i 25. marta. Obje zemlje će završnu riječ dati 28. i 29. marta nakon čega će se sudije povući na razmatranje.

Zbog spora oko naziva, Grčka već godinama blokira približavanje Makedonije EU i njen ulazak u NATO.

Atina osporava naziv Republika Makedonija, pošto je to, prema njenom mišljenju, od antičkih vremena naziv za grčku provinciju na sjeveru zemlje i u tom imenu vidi teritorijalne pretenzije Skoplja.
Poslije raspada Jugoslavije, Makedonija je zbog tog spora u UN primljena pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, ali su je u međuvremenu mnoge države priznale kao Republiku Makedoniju.