Utrka Tadića i Nikolića
0

Danas drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji

SRNA
U Srbiji će sutra biti održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će građani moći da se opredijele između kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata koalicije "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića.

Ovi kandidati su u prvom izbornom krugu, 6. maja, osvojili najviše glasova među ukupno 12 kandidata pri čemu Tadić 25,31, a Nikolić 25,05 posto glasova.

Za predsjednika Srbije bit će izabran kandidat koji osvoji veći broj glasova, a u slučaju da Tadić i Nikolić osvoje isti broj glasova, glasanje bi bilo ponovljeno u roku od 15 dana

Pravo glasa ima 6.770.013 birača koji će se izjašnjavati na 8.390 biračkih mjesta u Srbiji i inostranstvu, s time što državljani Srbije u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, zbog vremenske razlike, glasali su u subotu. 

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će proveden i na teritoriji Kosova i Metohije na 90 biračkih mjesta u 17 opština sa srpskim stanovništvom, a organizovat će ih OEBS dok će glasovi biti prebrojavani u Raškoj i Vranju. 

Predsjednik se bira na pet godina, a prema Ustavu predsjednik Republike izražava državno jedinstvo i predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika vlade, komanduje Vojskom.

Dosadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić u aprilu ove godine podnio je ostavku na funkciju šefa države i skratio svoj mandat koji je trebalo da traje do februara 2013. godine, da bi i predsjednički izbori bili održani u isto vrijeme kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni. 
Ovo je treći put kako su Tadić i Nikolić protivkandidati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji. 

Kao pobjednik u oba prethodna puta - na izborima 2004. godine i 2008. godine, iz drugog kruga izašao je Tadić. 

Osim predsjednika države stanovnici Vojvodine sutra biraju u drugom izbornom krugu po većinskom sistemu i 60 poslanika za Skupštinu Vojvodine.

Sutrašnjim izborima biće zaokružen izborni proces na svim nivoima u Srbiji, koja će najkasnije do 9. juna dobiti novu Skupštinu, a novu vladu najkasnije do 5. septembra.