Bošnjačko nacionalno vijeće
0

Dan sjećanja na Srebrenicu i nevino stradale 1992.-1995.

FENA
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopćilo je u subotu da je donijelo odluku da Bošnjaci u Sandžaku obilježavaju 11. juli kao Dan sjećanja na Srebrenicu i nevino stradale Bošnjake civile u periodu od 1992. do 1995. godine.

U saopćenju sa sjednice BNV-a u petak se ističe da je program ovogodišnjeg obilježavanja 11. jula "koncipiran i u smislu je podrške Rezoluciji o Srebrenici kojom Evropski parlament poziva države članice Unije i države zapadnog Balkana da 11. juli obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici".

Osam hiljada Bošnjaka je ubijeno u okolini Srebrenice u julu 1995. u akciji tadašnje Vojske Republike srpske, a tijela 534 tada ubijena Bošnjaka u subotu su ukopana u Potočarima kod Srebrenice.

Potpredsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Meho Omerović najavio je također u subotu da će poslanici SDP-a u Skupštini Srbije podržati deklaraciju o Srebrenici koju je najvišem zakonodavnom tijelu uputila Socijaldemokratska unija (SDU).

"Takva deklaracija bi mogla mnogo više doprinijeti promjeni stava Holandije prema Srbiji i dovela bi do normalizacije sada zategnutih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije", naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Omeragić je kazao i da bi usvajanje takve deklaracije spriječilo svaku daljnju raspravu i polarizacije prisutne u javnosti, kao i da je to najbolji način da Srbija demonstrira spremnost da se suoči s prošlošću, ali i konkretno doprinese procesu pomirenja u regiji.

"Usvajanjem ove deklaracije bi bila učvršćena i pozicija Srbije kao vodeće zemlje u regiji, ali i povećan njen ugled na međunarodnom planu", naveo je Omerović po kome bi deklaracija omogućila i brže rasvjetljavanje drugih zločina počinjenih na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Deklaracija bi, smatra Omerović mogla da predstavlja i početak istinskog bošnjačko-srpskog dijaloga koji nije samo vezan za međusobne odnose Srbije i BiH nego i za stabilnost u cijeloj regiji.

U prijedlogu deklaracije koji je Skupštine Srbije uputio poslanik SDU-a Žarko Korać piše između ostaloga da državni organi imaju dužnost poduzeti sve raspoložive mjere za aktivno suočavanje s genocidom i ratnim zločinima i pomoći rehabilitaciju žrtava i članova njihovih porodica.

Navodi se i da ako bude usvojena, zabranjivat će da se genocid veliča, negira ili zaboravi, a obavezivat će državu da razotkrije i kazni svako ideološko opravdanje zločina.