Značajan datum
109

Dan šehida obilježen u Zagrebu uz poruku da su Bošnjaci dali veliki doprinos u stvaranju Hrvatske

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Polaganjem vijenaca i cvijeća kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske te prigodnim okupljanjem ispred Islamskog centra u Zagrebu je obilježen Dan šehida. Bila je ovo prilika za sjećanje na branitelje Bošnjake poginule u Domovinskom ratu.

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), zajedno sa Udrugom Počasni vod Bošnjaka i Udruženjem veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske, obilježen je Dan šehida u Zagrebu.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice BiH drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ove godine obilježen je i Dan šehida mevludom u zagrebačkoj džamiji, a nakon toga je odana počast polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralno spomen obilježje poginulim braniteljima Bošnjacima u Hrvatskoj vojsci tokom Domovinskog rata.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagreba Armin Hodžić podsjetio je kako je u odbrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu učestvovalo više od 25.000 Bošnjaka, dok ih je 1.187 položilo svoje živote.

"Njihova imena nalaze se na ovom spomeniku gdje danas polaganjem vijenaca i učenjem fatihe odajemo svima njima počast", izjavio Salih Huremović, predsjednik Udruženja branitelja Republike Hrvatske i naglasio veliki doprinos Bošnjaka u stvaranju države Hrvatske.

Zapovjednik počasnog voda Bošnjaka Republike Hrvatske Fahrudin Jašarević postrojio je počasni vod koji je na svojstven način odao počast šehidima.

Na obilježavanju su učestvovali predstavnici hrvatske policije, Oružanih snaga te niza braniteljskih udruženja, predstavnici Posavskog kantona, Unsko- sanskog kantona kao i iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

"Ovo je događaj koji nas okuplja u sjećanju na najzaslužnije sinove i šalje zajedničku poruku, šalje važnu simboličnu poruku o doprinosu Bošnjaka u Domovinskom ratu, tokom pada mog Odžaka mnogi branitelji Bošnjaci su nastavili ratni put u jedinicama HV i dali veliki doprinos odbrani prostora Slavonije od agresije na Republiku Hrvatsku. Poseban senzibilitet mi Posavci imamo prema džamiji u Zagrebu jer nam je mnogim bila utočište i spas tokom ratnog egzodusa. Ovo je ujedno i prilika da zahvalimo svim ljudima dobre volje u Hrvatskoj koji su nam pomogli tokom teških dana izbjeglištva, koji su nas prihvatili i pomogli. Sa Udrugom počasni vod Bošnjaka Republike Hrvatske imamo prijateljske odnose i dobru saradnju koju pokušavamo i unaprijediti", kazao je Anes Osmanović, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zlatko Mujkanović, predsjednik Općinskog vijeća Odžak je i sam učesnik rata i prošao je sva ratišta u odbrani posavskih prostora sa obje strane Save, danas je zajedno sa porodicama poginulih branitelja iz Odžaka.

"U Odžaku tradicionalno obilježimo Dan šehida što će biti i ove godine okupljanjem na Šehidskom mezarju gdje smo nakon povratka u Odžak prenjeli kosti naših šehida od kojih je većina stradala tokom odbrane preostalog slobodnog prostora Bosanske Posavine i Hrvatske, međutim ove godine smo odlučili da organizovano sa dijelom porodica poginulih branitelja, koji se nalaze na ovom spomeniku, dođemo i na ovaj događaj koji organizuju naši prijatelji iz Zagreba. Veliki je doprinos Bošnjaka u domovinskom ratu i njihova žrtva ne smije biti zaboravljena", kazao je Mujkanović.

Obilježavanju Danu šehida u Zagrebu prisustvovali su i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović je nakon podne namaza proučio tevhid za šehide, a ujedno i poručio da moramo trajno čuvati sjećanja na žrtvu naših šehida.

Medved je pozdravio sve porodice poginulih šehida i preživjele branitelje te uputio pozdrav i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

"Poginuli branitelji su u temeljima Hrvatske, a na nama je da gradimo Hrvatsku onakvu kakvu su je zamišljali upravo ovi mladi ljudi koji su žrtvovali svoj život. Nema bojišta gdje Bošnjaci nisu dali doprinos u odbrani od agresije i oslobođenju Hrvatske, gradimo i čuvajmo naše zajedništvo koje je dokazano u najtežim danima i ujedno čestitam Bajram", poručio je Medved.