Makedonija
28

Dan nakon haosa u Skoplju: Situacija mirna, strah povećan, a policija vodi istrage

Piše: I. Č.
Foto: Fokus.mk
Foto: Fokus.mk
Bilans stanja nakon jučerašnjih nemira i upada demonstranata u makedonski parlament: preko 100 povrijeđenih, od toga 22 policajca i tri poslanika. Privedeno osam osoba. Situacija u Skoplju jutros je mirna, saopštila je makedonska policija.

Izabrani predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će "biti posljedica" zbog onog što se sinoć dešavalo u parlamentu, ali da vjeruje da će "sve doći na svoje mjesto".

Član Demokratske unije za integraciju (DUI) Džaferi, jedne od stranaka Albanaca u Makedoniji, poslije čijeg izbora je nastao haos u Sobranju, rekao je za prištinski "Zeri" da je "ovo teška situacija" i da će "događaji od sinoć sigurno imati svoje reperkusije".

"Ipak, vjerujem da će sada sve leći na svoje mjesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti", rekao je Džaferi.

Policija istražuje, povrijeđeni miruju

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je objavilo da je 83 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama u Skoplju, od kojih su 54 civila, 25 policajca, tri poslanika i jedan novinar. Većina povrijeđenih su pušteni iz bolnice, a desetak je zadržano na liječenju zbog ozbiljnih povreda. Drugi izvori govore da je bilo preko 100 povrijeđenih.

Policija je objavila da je u policijsku stanicu u Gazi Babi privedeno osam osoba u vezi sa jučerašnjim događajima. Sa privedenima se još razgovara, navedeno je. Policijski timovi pregledaju snimke sa videonadzora u parlamentu kako bi identifikovali moguće prekršioce i istražili ko je počinio nasilje.

Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela koji je teško povrijeđen u neredima u Sobranju hospitalizovan je na Intentivnoj njezi Klinike za neurohirurgiju u Skoplju, ali je van životne opasnoti, saopštio je danas direktor Urgentnog centra Redžep Selmani.

Također je u sveopštem metežu brutalno napadnuta i Radmila Šekerinska, bivša zamjenica predsjednika vlade Makedonije, a danas poslanik SDSM.

Otkazan sastanak

U svom prvom obraćanju, kasno sinoć predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da je ustav Makedonije prekršen, pozvao na tolerlaciju i najavio da će danas u 10.30 održati kosulatacije sa liderima svih stranaka.

Međutim, konsultacije koje je makedonski predsjednik Ivanov najavio za danas sa liderima opozicije otkazan je, prenosi Reuters.

Rukovodstvo SDSM je najavilo sastanak na kojem će odlučiti koji će biti njihovi sljedeći koraci. Za sastanak kod Ivanova nisu bili zainteresovani ni predstavnici Saveza Albanaca, nakon napada na njihovog poslanika Zijadina Selu.

Podsjećamo, pristalice VMRO DPMNE upale su u četvrtak uveče u Sobranje poslije izbora poslanika DUI za predsjednika skupštine. Socijaldemokrate i albanske partije izabrale su Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, nakon čega je u zgradi nastao opšti haos.

Specijalna policija bacila je dimne bombe kako bi izbacila demonstrante, a predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je lidere stranaka da u petak na konsultacije.