Regija
0

Damir Polančec u ponedjeljak ide u zatvor

SRNA
Foto: Novi list.hr
Foto: Novi list.hr
Bivši potpredsjednik vlade Hrvatske Damir Polančec u ponedjeljak, 15. oktobra, počinje odsluživanje 10-mjesečne zatvorske kazne.

Početak odsluživanja kazne Županijski sud u Varaždinu Polančecu je odgodio zbog zdravstvenih problema.

Sud u Varaždinu odgodio je u avgustu za 15. oktobar početak izdržavanja zatvorske kazne Polančecu. On je osuđen jer je vukovarskom advokatu Petru Miletiću iz državnog budžeta platio pola miliona kuna /66,6 hiljada evra/ za nepotrebnu stručnu studiju.

Polančec će u ponedjeljak prije podne biti na sudskom ročištu u vezi sa slučajem "Spice", a poslije će se javiti na Odjeljenje za dijagnostiku i programiranje u Remetincu, potvrdio je njegov advokat Anto Nobilo, prenose hrvatski mediji.

Nobilo je objasnio da svi osuđenici prvih nekoliko nedjelja provode na tom odjeljenju, gdje im stručnjaci izrađuju program izvršavanja kazne, a zatim i prijedlog o upućivanju u zatvor, o kojem odluku donosi Centralna kancelarija za zatvorski sistem.

Pošto je osuđen na zatvorsku kaznu manju od godinu dana, očekuje se da će Polančec iz Odjeljenja u Remetincu biti poslat u neki od zatvora otvorenog tipa, iz kojeg će moći da odlazi na posao i vikende.

Polančeca je u ovom slučaju zagrebački Županijski sud prvo osudio na 15 mjeseci, ali je Vrhovni sud smanjio kaznu za pet mjeseci.

Osim u ovom, Polančec je pravosnažno osuđen u slučaju "reflektori" u kojem je dobio jednogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu.

Protiv Polančeca još se vodi postupak i u slučaju "Spice" gdje je sa bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu kompaniju oštetio za 400 miliona kuna (oko 53,2 miliona eura).