Regija
0

Daily Telegraph: Udarac nadama Skoplja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Makedonski izbori, održani u nedjelju, bili su obilježeni široko rasprostranjenim nasiljem koje je zadalo snažan udarac nadama Skoplja u pogledu skorog ulaska u NATO i Evropsku uniju, piše u ponedjeljak Daily Telegraph.

Za najveći dio nasilja odgovorni su Albanci čije su dvije stranke već godinama snažno zavađene. Oružani obračuni u kojima je bilo i žrtava natjerali su Izbornu komisiju da suspendira glasanje na dvadesetak birališta.

Takvo krvoproliće (jedna osoba poginula, osam povrijeđeno, devet privedeno), nastavlja list, dovest će u vrlo neugodnu situaciju ovu balkansku zemlju koja je 2001. godine bila na samoj ivici građanskog rata i koja se nadala da će, ako izbori prođu bez ikakvih problema, pokazati spremnost da postane članica EU-a i NATO-a.

Umesto toga, kako je ocijenio britanski poslanik i izborni posmatrač Denis MacShane, sam izborni rezultat je doveden u pitanje.

Daily Telegraph prenosi ocjenu MacShanea da nakon ovih izbora ne može biti formirana nikakva vlada te da se mora organizirati novo glasanje u svim područjima u kojima je bilo nasilja, zastrašivanja birača i izbornih prevara.

Dopisnik The Guardiana iz Skoplja u svom izvještaju također ističe da je glasanje bilo popraćeno nasiljem i optužbama za izborne prevare.

Ovi izbori su se smatrali testom političke zrelosti, i to poslije nasilja u predizbornoj kampanji koje je izazvalo strahovanja da bi spori napredak ka članstvu u Evropskoj uniji mogao biti dodatno usporen.

Guardian primjećuje i da je nasilje na ovim izborima najžešće koje je pogodilo Makedoniju još od pobune iz 2001. godine, kada je izbjegnut građanski rat i kada su, zahvaljujući obećanjima Zapada u pogledu približavanja zemlje NATO-u i Evropskoj uniji, razoružani pobunjenici, a Albanci dobili veća prava.