Regija
0

Daily Telegraph: Kosovska Mitrovica podsjeća na Belfast

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski Daily Telegraph piše u srijedu o položaju u kojem će se naći kosovski Srbi ako Kosovo za nekoliko dana proglasi nezavisnost, a njegov dopisnik iz Kosovske Mitrovici predviđa da ih pod novom zastavom očekuje sumorna budućnost.

Dva miliona kosovskih Albanaca ostvarenje svoga stoljetnog sna obilježit će velikim slavljem, dok će istovremeno stotinu hiljada Srba koji su ostali na Kosovu zastavu najnovije države na svijetu doživjeti kao šamar.

Novinar lista podsjeća da su nakon nasilja u martu 2004. godine Srbi na Kosovu potisnuti u enklave. Najveći dio ih se sklonio u Mitrovicu, koja podsjeća na Belfast, kakav je svojevremno izgledao.

S jedne strane su Albanci puni energije, a s druge Srbi - zanemareni, uglavnom ignorirani i bez mnogo izgleda za budućnost. Na pločnicima leže kolutovi bodljikave žice koji čekaju da budu bačeni na ulice, vjerovatno već u nedjelju, navodi izvještač Daily Telegrapha.

Nezavisnost je, dodaje britanski novinar, neizbježna i Srbi su se s tim pomirili. Oni više ne gaje nikakve iluzije da će im njihova braća u Beogradu priskočiti u pomoć, a ruske priče o sveslavenskom bratstvu smatraju praznom pričom.

Prisutna je i izvjesna doza paranoje, i to ne samo među Srbima, zbog novonastaloga ekstremno islamističkog pokreta čije aktivnosti Amerikanci budno prate. Niču nove i obnavljaju se stare džamije, a sve to finansira uglavnom Saudijska Arabija.

Veći dio uglednih pripadnika srednje klase kosovskih Srba već je otišao s Kosova, a ostali su oni koji bi na moguće provokacije mogli odgovoriti bez mnogo razmišljanja.

Snage Ujedinjenih nacija, među kojima bi se uskoro mogao naći i dodatni bataljon britanske pješadije, koji je već u pripravnosti, spremne su odgovoriti na nasilje koje bi moglo popratiti rađanje Kosova, zaključuje svoj izvještaj dopisnik Daily Telegrapha iz Kosovske Mitrovice.