Regija
0

Dačić želi prekinuti pregovore zbog zabrane dužnosnicima Srbije da posjete Kosovo

FENA
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić upozorio je Brisel da će prekinuti sudjelovanje u pregovorima ako Priština ne bude dozvoljavala srbijanskim dužnosnicima da posjećuju Kosovo do kraja izborne kampanje.

"Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte (SAD, Italija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu", rekao je Dačić za Politiku.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je Tanjug da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom dužnosniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo, do 1. studenoga kada se kampanja završava.

 "Ako ja kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj provedbi, ne možemo na Kosovo otići o i pozvati Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljnjeg sudjelovanja u dijalogu", rekao je Dačić, koji je u petak planirao posjetiti općinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavijestile da ta posjeta nije odobrena.

   Premijer Dačić je u izjavi za Politiku ocijenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje vjerodostojnost Brisela pod čijim okriljem se dijalog odvija.

  Predsjednik Vlade je također najavio da će srbijanske vlasti sutra razgovarati o daljnjim koracima i zatražiti stav Evropske unije po ovom pitanju.