Konferencija u Skoplju
0

Dačić: Umjesto da pravimo novu Skandinaviju mi se svađamo

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Bez obzira na približavanje zemalja regiona Evropskoj uniji i dalje je neophodna njihova dobra saradnja da bi granice bile lako prolazne za građane i kapital, ali neprohodne za kriminal, ovo je danas u Skoplju izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je jedan od učesnika Regionalne ministarske konferencije posvećene sigurnosti na granicama u zemljama jugoistočne Evrope.

Dačić je naveo da je sigurno da i dalje ima problema prije svega u sprječavanju ilegalne trgovine narkoticima i drugim kriminalnim aktivnostima kao što su krijumčarenje ljudi i robe, naročito cigareta. Također dodao je tu je i pitanje terorizma.

Dačić je predstavio i ideju takozvanog "malog Šengena" za zemlje regiona, što je po njemu potpuno logično jer su do sada sve ove države davale ulaz bez pasoša građanima Evropske unije, ali ne i onima s kojima su do jučer živjeli u istoj državi. Dačić je to ocijenio potpuno nelogičnim.

Srbija takav režim ima s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom i on funkcionira dobro.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je dalje ocijenio da ministarstva unutrašnjih poslova zemalja regiona imaju saradnju koja je na mnogo višem nivou od saradnje politike tih zemalja.

"Umjesto da pravimo novu Skandinaviju mi se i dalje svađamo. Neće nam Evropa mnogo pomoći ako ne pomognemo jedni drugima", zaključio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.