|

Dačić: U pravu su oni koji kažu da Haški tribunal nije sud

Dačić: U pravu su oni koji kažu da Haški tribunal nije sud
0
A
Anadolija
16.11.2012. u 11:49
12
komentara
0

dijeljenja
Dačić: U pravu su oni koji kažu da Haški tribunal nije sud Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je, komentarišući oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, rekao da ova presuda potvrđuje tvrdnje prema kojima Haški tribunal nije sud, javio je dopisnik agencije Anadolija.
"To potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke", rekao je predsjednik Vlade Srbije na početku sastanka sa šefom EULEX-a Xavierom Boutom de Marnhacom danas u Vladi Srbije.

Srpska napredna stranka (SNS) smatra da su odlukom Haškog tribunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji "Oluja".

"Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu , ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke", saopšteno je iz stranke čiji je lider prvi potpredsjenik srbijanske vlade i minstar odbrane Aleksandar Vučić.

SNS, koja čini okosnicu vladajuće koalicije u Srbiji, ističe da, "bez obzira na presudu Haškog tribunala, niko ne može da poništi ono što se dogodilo i natera da se zaboravi da je u 'Oluji' ubijeno na hiljade civila, dece, žena, staraca, da je sa ognjišta proterano celokupno srpsko stanovništvo, da su im domovi opljačkani i spaljeni".

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je za agenciju Tanjug da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu pokazuje da je ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina i dodao da je takva odluka Haškog tribunala skandalozna.

"Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubistvima, proterivanjima i ugroženosti više stotina hiljada ljudi, a da za to niko nije odgovarao", rekao je Vukčević i istakao da je pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvđenom činjeničkom stanju prvostepeno sudsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostepeno vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...