Kompromis Beograda i Prištine
0

Dačić: Svaka strana dobila pomalo od onoga što nije željela

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je u Briselu postignut kompromis između Beograda i Prištine, tako da je svaka strana dobila pomalo od onoga što nije željela.

"Kosovo će biti predstavljeno na asimetričan način, kao što se predstavljaju sve zemlje koje imaju problem sa svojim suverenitetom", rekao je Dačić novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Partije evropskih socijalista Sergejem Staniševim.

On je ocijenio da je izuzetno značajno što je Rezolucija 1244 sadržana u fusnoti naziva Kosova i da je to pokazalo da dogovor može da se postigne kada se izvrši pritisak na Prištinu.

"Srbija je pokazala da zna da štiti nacionalne interese i da to može da se postigne insistirajući na konstruktivnim i mirnom rešenju", rekao je Dačić.

On je naveo da se iz Prištine danas može čuti da je Srbija prihvatila nezavisnost Kosova, iako su do sinoć iz Prištine poručivali da neće prihvatiti nikakav dogovor ako ne bude sadržavao i deklaraciju o nezavisnosti Kosova, a koja nije pomenuta u fusnoti.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, a Priština, uprkos pritiscima, nije uspjela da u fusnotu ubaci i svoju deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Priština će na regionalnim forumima biti predstavljena pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.