Dačić: Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima

A
Anadolija
17.1.2013. u 19:51
0
10
Dačić: Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima
0
Dačić: Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima i da su učesnici neformalnog Saummita ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije (EU) u Irskoj pozitivno ocijenili napore Srbije u borbi protiv lažnih azilanata, prenosi se na zvaničnoj stranici Vlade Srbije.
Dačić, koji u Dablinu učestvuje na pomenutom skupu, naveo je da je tokom Summita razgovarao i sa komesarom EU za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom i komesarom EU za pitanja pravde Vivien Reding.

"Srbija je uspela da riješi problem kada je riječ o Švicarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj, gdje je broj lažnih azilanata značajno, više nego dvostruko, manji nego što je bio prije dvije godine. Ostaje jedino problem Njemačke. Mislim da će poslije promjene zakonodavstva u toj zemlji biti riješen i taj problem", naveo je Dačić.

On je saopćio da ilegalne migracije predstavljaju veliki problem, uz napomenu da Srbija ima probleme sa lažnim azilantima koji odlaze u zemlje članice EU.

"Ovo je bila dobra prilika za to da i na plenarnom zasjedanju, pa i u bilateralnim kontaktima, razgovaram sa ministrima zemalja članica EU, imajući u vidu da je moguće da u narednim mjesecima jedna od tema razgovora bude uvođenje klauzule kojom bi se omogućila suspenzija vizne liberalizacije za zemlje koje su problem za EU", izjavio je Dačić.

Dačić je poručio i da je za Srbiju država Irska od velikog značaja s obzirom da je predsjedavajuća EU u narednih šest mjeseci.

"Iz zaključaka Vijeća EU, postoji mogućnost da za vrijeme predsjedavanja Irske Srbija dobije i datum za otpočinjanje pregovora. U tom smislu su veoma značajni bilateralni kontakti i odnosi sa Republikom Irskom", naglasio je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: