{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dačić: Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima

A
17.1.2013. u 19:51
0
10
Dačić: Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima
0
Dačić: Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiji ne prijeti ukidanje bezviznog režima i da su učesnici neformalnog Saummita ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije (EU) u Irskoj pozitivno ocijenili napore Srbije u borbi protiv lažnih azilanata, prenosi se na zvaničnoj stranici Vlade Srbije.
Dačić, koji u Dablinu učestvuje na pomenutom skupu, naveo je da je tokom Summita razgovarao i sa komesarom EU za unutrašnje poslove Sesilijom Malstrom i komesarom EU za pitanja pravde Vivien Reding.

"Srbija je uspela da riješi problem kada je riječ o Švicarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj, gdje je broj lažnih azilanata značajno, više nego dvostruko, manji nego što je bio prije dvije godine. Ostaje jedino problem Njemačke. Mislim da će poslije promjene zakonodavstva u toj zemlji biti riješen i taj problem", naveo je Dačić.

On je saopćio da ilegalne migracije predstavljaju veliki problem, uz napomenu da Srbija ima probleme sa lažnim azilantima koji odlaze u zemlje članice EU.

"Ovo je bila dobra prilika za to da i na plenarnom zasjedanju, pa i u bilateralnim kontaktima, razgovaram sa ministrima zemalja članica EU, imajući u vidu da je moguće da u narednim mjesecima jedna od tema razgovora bude uvođenje klauzule kojom bi se omogućila suspenzija vizne liberalizacije za zemlje koje su problem za EU", izjavio je Dačić.

Dačić je poručio i da je za Srbiju država Irska od velikog značaja s obzirom da je predsjedavajuća EU u narednih šest mjeseci.

"Iz zaključaka Vijeća EU, postoji mogućnost da za vrijeme predsjedavanja Irske Srbija dobije i datum za otpočinjanje pregovora. U tom smislu su veoma značajni bilateralni kontakti i odnosi sa Republikom Irskom", naglasio je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: