Poziva na kompromisno rješenje
0

Dačić: "Srbija ne može da trguje Kosovom"

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima u korist ulaska u Evropsku uniju i pozvao najviše državne zvaničnike da takve poruke prenose međunarodnoj zajednici.

"Nije samo bitno šta će njemačka kancelarka Angela Merkel da kaže prilikom posjete Beogradu, nego je bitno i šta će da kaže predsjednik Srbije, premijer i drugi, jer i mi moramo tačno da pošaljemo poruke, a to je da niko ne treba Srbiju da stavlja u situaciju da bira između Kosova ili Evrope", rekao je Dačić novinarima, prenose srbijanski mediji.

Dačić, koji je i ministar policije i predsjednik Socijalističke partije Srbije, naveo je da je Srbiji cilj da bude članica Evropske unije (EU), ali da zbog toga "ne može da trguje sa svojim nacionalnim i državnim interesima".

"Mi ne možemo da razgovaramo u smislu uzmi ili ostavi Kosovo i Metohiju", istakao je Dačić.

Po njegovim riječima, Srbija treba da pošalje jasne poruke međunarodnoj zajednici da želi mir, da neće ratovati, ali i da neće gledati mirno progom svog naroda na Kosovu, da to ne može da čini i da nikom ne padne na pamet da to pokuša.

Srbija, smatra Dačić, treba da pošalje i jasnu poruku Albancima da želi mir s njima i završetak historijskog konflikta, ali da ne provociraju Srbiju "skrivajući se iza velikog brata".

Dačić smatra neophodnim i da se jasna poruka pošalje kosovskim Srbima, koji od države očekuju da saopći šta će učiniti u slučaju nepovoljnih varijanti.

Dačić je pozvao učesnike dijaloga da što prije razgovaraju o suštinskim stvarima, a to je pronalaženje kompromisnog rješenja.

"Sve ovo je ostalo faktor nestabilnosti i faktor koji može zapaliti ponovo neku vatru na Balkanu", istakao je Dačić i napomenuo da je dijalog jedino rješenje.