Regija
4

Dačić: Srbija će preduzeti sve mjere da zaštiti interese srpskog naroda u BiH

SRNA
Ivica Dačić (Foto: EPA)
Ivica Dačić (Foto: EPA)
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija preduzeti sve mjere da zaštiti svoje i interese srpskog naroda u BiH.

Dačić je istakao da je potez bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na čiju je inicijativu podnesen zahtjev Međunarodnom sudu pravde u Hagu za pokretanje procesa revizije presude protiv Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, u dubokoj suprotnosti sa nastojanjima da se ostvari sveobuhvatno pomirenje u regionu.

"Time se ugrožava ne samo stabilnost BiH, već čitavog regiona, koji se ponovo vraća u prošlost, umjesto da na pragmatičan način, zasnovan na zajedničkim interesima, bude okrenut budućnosti", rekao je Dačić tokom razgovora sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Christianom Danielssonom.

Dačić je naglasio da Srbija duboko žali zbog ovakvog razvoja događaja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

On je naveo da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, ali je ukazao da je potrebno da drugi regionalni akteri djeluju na isti način.

"Srbija svojom politikom prema BiH u proteklom periodu nije ničim doprinijela u negativnom smislu, već je, upravo suprotno, činila sve da unaprijedi sveukupne odnose sa BiH", podvukao je Dačić.