|

Dačić: Priština traži da se ne odobri kandidatura Srbije za EU

Dačić: Priština traži da se ne odobri kandidatura Srbije za EU
0
S
SRNA
19.2.2012. u 21:22
26
komentara
0

dijeljenja
Dačić: Priština traži da se ne odobri kandidatura Srbije za EU Ivica Dačić
Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Priština uputila pismo svim članicama Evropske unije u kojem traži da Srbiji ne bude odobrena kanidaturu za članstvo u Uniji.
"U pismu se ističe da je postignut samo ograničen napredak u dijalogu i ukazuje na nedostatak suštinskog dijaloga u implementaciji u postizanju dogovora o otvorenim pitanjima", rekao je Dačić.

Dačić ističe da Kosovo poziva Evropsku uniju i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodjeli kandidature. Vlada Srbije mora da osudi ovakav potez Prištine, kaže Dačić, jer se na ovaj način Srbija dovodi u neravnopravan položaj.

"Slanje ovog pisma i ovakav zahtjev Prištine jasno pokazuje da je za kosovske vlasti dijalog samo mogućnost za pritisak na Beograd i da ne žele kompromis sa Beogradom", rekao je Dačić za B92.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović smatra da pismo predstavlja vrlo loš potez i jalov pokušaj da se osujeti srpska kandidatura. "Naši stavovi su već mjesecima dobro poznati. Ako neko dijalog zamišlja na način da mi prihvatimo sve što Prištini padne na pamet, onda tako nešto neće dočekati", rekao je Stefanović za RTS.

Stefanović je rekao da je Priština posegnula za jednim vrlo štetnim korakom, navodeći da to pismo Prištine ima kao dokaz, koji je poslala Vlada Kosova na sve evropske adrese, u kojem objašnjavaju šta Srbija nije uradila u dijalogu sa Prištinom do sada i šta nije implementirala te zašto ne treba da dobije kandidaturu za članstvo u EU.

"Ovo je jedan vrlo loš potez, zaista su u ovom momentu promašili gol i ovo je dokaz kako ne razumiju EU i evropske integracije. Nije Priština ta, i mi duboko vjerujemo u to, koja može da ima pravo veta na evropske integracije i na proširenje EU. O tome odlučuje Bisel, koji, siguran sam, neće blagonaklon gledati na ovaj jalov pokušaj Prištine da ošteti srpsku kandidaturu", rekao je Stefanović.

U pismu koji je iz Prištine upućen u zemlje članice EU, koje bi krajem februara ponovo trebalo da odlučuju o srpskoj kandidaturi, navodi se da je Srbija kriva za neuspjeh dijaloga Beograda i Prištine.

U Briselu ne znaju ništa o pismu koje je poslala Priština.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...