Zategnuti odnosi
20

Dačić poručio Izetbegoviću: Bakire, gotovo je s tim da je BiH unitarna država

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da se promijenila pozicija SAD-a po pitanju Kosova i kaže da su otvoreni da sagledaju sve prijedloge za neka kreativna i fleksibilna rešenja.

"Želim da podsjetim da se ja za prijedlog koji je iznio Vučić zalažem već desetak godina, to je jedino moguće i brzo rešenje koje može da otkloni taj akutni problem. Da li će do tog rješenja doći ili ne, previše je rano govoriti o tome", rekao je Dačić, govoreći o zagovaranju ideje razgraničenja Srba i Albanaca.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je on "Miloševićev učenik koji uzalud pokušava da povuče paralele između Kosova i Republike Srpske", Dačić je za Prvu televiziju izjavio "Bakir voli da nastupa na takav način".

"Ja nemam ništa protiv toga da svako iznese svoje mišljenje. Izbori su u BiH i svako tu gleda neku svoju političku filozofiju i marketing. Bakire, gotovo je s tim da je BiH unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, mi imamo interes da živimo u miru", naveo je Dačić.

U današnjem saopćenju za javnost kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović naveo je da se Dačić, kao član sinhronizovanog orkestra pod dirigentskom palicom predsjednika Aleksandra Vučića, ponovo oglasio zločinačkom i ratnohuškačkom tezom da je s proglašenjem nezavisnosti Kosova trebalo proglasiti i nezavisnost entiteta RS.

"Ko o čemu, Ivica Dačić o zauvijek srušenim snovima njegovog učitelja Slobodana Miloševića o stvaranju 'velike Srbije' okupacijom teritorija drugih država. Nažalost, Dačić je još jednom potvrdio da je Srbija i dalje najveći izvoznik kriza u jugoistočnoj Evropi", naveo je Bećirović.