{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dačić poručio Briselu da je Srbiji važniji državni opstanak od EU

S
17.10.2012. u 08:34
1
45
Dačić poručio Briselu da je Srbiji važniji državni opstanak od EU
1
Dačić poručio Briselu da je Srbiji važniji državni opstanak  od EU
Ivica Dačić (Foto: SRNA)
Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija ne može preći liniju državnog i nacionalnog opstanka da bi ušla u EU.
On je rekao da Srbija želi nastavak dijaloga sa Prištinom i integracije ka EU, ali ne po cijenu da u tim procesima ostane bez države i elementarnog dostojanstva.

"Na to ne bi pristao niko u Evropi ni u svijetu... Poručujem Briselu da nas ne stavlja pred dilemu - Kosovo ili EU, jer se mi ne možemo odreći sebe i svoje države. A ne želimo ni da se odreknemo EU kojoj stremimo", rekao je Dačić za Večernje novosti.

On je istakao da Srbija ne odustaje od evropskih integracija, ali da ne može odobriti briselske formulacije koje zadiru u teritorijalni integritet Srbije.

"Stav da poštujemo teritorijalni integritet Kosova Srbija ne može i neće da prihvati, iako razumijemo objašnjenje Štefana Fulea (evropskog komesara za proširenje) da je smisao te formulacije da Evropa ne želi podjelu južne srpske pokrajine", rekao je Dačić.

Premijer Srbije navodi da srpska Vlada ostaje dosljedna ideji EU, jer je svjesna značaja koji otvaranje pregovora o članstvu u Uniji nosi društvu i ekonomiji Srbije.

"Srbija se suočava sa nemalim političkim izazovima, kao što je pitanje Kosova, ali Vlada je spremna da se suoči sa izazovima koji joj predstoje i njihovom mirnom razrješenju. Svjesni smo značaja koji otvaranje pregovora sa EU nosi društvu i ekonomiji Srbije", naveo je Dačić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti proces harmonizacije svog zakonodavstva sa evropskim, a EU ostaje i najvažniji trgovinski partner Srbije.

"Svjesni smo da se EU suočava sa ozbiljnim ekonomskim izazovima, koji dosežu i do naših vanjskotrgovinskih partnera, kao što su Rusija i Kina. Važno je da sarađujemo sa svima", rekao je Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: