{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dačić: Parada ponosa bit će otkazana ukoliko bude rizika

F
1.10.2012. u 17:12
1
14
Dačić: Parada ponosa bit će otkazana ukoliko bude rizika
1
Dačić: Parada ponosa bit će otkazana ukoliko bude rizika
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Pojačano je prisustvo policije u blizini beogradskog Medija centra gdje je danas označen početak sedmice LGBT (lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transseksualci) populacije, javio je dopisnik agencije Anadolija iz glavnog grada Srbije.
Premijer Srbije Ivica Dačić, komentirajući tenzije zbog najavljene parade homoseksualaca u Beogradu, izjavio je da svaki skup može biti zabranjen ukoliko postoje bezbjednosni razlozi.

"Ako bude potrebe, šetnja će biti zabranjena", poručio je Dačić.

Srbijanski premijer osudio je prijetnje koje homoseksualnim osobama stižu od ultradesničarskih organizacija i navijačkih grupa.

"Očigledno je da država mora da povrati povjerenje i autoritet. To znači da niko nema prava da prijeti", poručio je Dačić.

Premijer Srbije, koji je ujedno i ministar policije, izrazio je mišljenje da i neki postupci koji dolaze od organizatora parade, u smislu provokativnih sadržaja, ne doprinose stvaranju atmosfere za održavanje gej parade u Beogradu.

Manifestaciju gej aktivista, koji će na jednoj izložbi prikazati Isusa Hrista, srbijanski premijer je uporedio s vrijeđanjem poslanika Muhammeda.

"Vi znate da u cijelom svijetu postoje problemi koji su izazvani filmom koji Muhammeda stavlja u nedoličan položaj, a isto tako i povodom karikature u Francuskoj. Zbog toga se podigao cijeli muslimanski svijet, pale se ambasade i ubijaju ambasadori. Ovdje u Srbiji, u centru Beograda, barem se tako najavljuje, treba da gledamo remek-djela gdje se Isus Hrist stavlja u kontekst homoseksualizma, gejeva", istakao je Dačić i ukazao da se takvim sadržajima sigurno neće doprinijeti da održavanje parade bude prihvatljivo za srbijansko društvo.

"Ljudska prava su ljudska prava, ali naša obaveza je da štitimo ljude, imovinu i objekte", naglasio je Dačić.

Organizatori "Parade ponosa Beograd 2012" saopćili su danas da imaju sve gradske dozvole potrebne za održavanje manifestacije, uključujući i šetnju 6. oktobra u centru Beograda.

Održavanjem današnje konferencije za novinare, u beogradskom Medija centru, počela je sedmica LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) populacije.
Član Organizacionog odbora Goran Miletić pozdravio je izjavu prvog potpredsjednika Vlade Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da "Srbija nije hajdučka država" i kazao da Beograd prajd, kao prijavljen skup, ima pravo da okupi ljude, a da "hajduci, koji eventualno žele da izazovu nasilje, budu spriječeni u tome".

Član Organizacionog odbora Boban Stojanović je, povodom optužbi organizacije "Dveri", da je izložba fotografija švedske umjetnice Elizabet Olson Valin, pod nazivom "Ece Homo" (Evo čovjeka), na kojoj će Isus Hrist biti prikazan na neprimjeren način, rekao da se „radi samo o nekoliko slika na kojima je Isus Hrist prikazan kao neko koji je stajao u zaštitu odbačenih i prognanih“.

"Autorica, koja je duboka vjernica, istovremeno je i lezbijka, i ona je to uradila iz sopstvenih pobuda. Ona smatra da može da buda i lezbijka i vjernica i da to ne isključuje jedno drugo. Na jednoj njenoj slici Isus Hrist, koji je prikazan u ženskim cipelama, a na jednoj su dva muškarca u bazenu", objasnio je Stojanović.

Ultradesničarske organizacije u Beogradu najavile su da će pokušati da spriječe otvaranje te izložbe jer se, kako su naveli, time vrijeđaju prava kršćanskih vjernika i religioznih ljudi.

U Medija centru Beogradu održava se i sajam LGBT organizacija, u čijoj realizaciji učestvuju i pripadnici LGBT populacije iz Bosne i Hercegovine i Albanije.

Nedjelja LGBT populacije u Srbiji zvanično velikim partijem počela sinoć.

Organizatori manifestacije su najavili da će tokom ove sedmice biti održan niz LGBT sadržaja, a u subotu 6. oktobra trebalo bi da se završi šetnjom nazvanom Parada ponosa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: