{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dačić ne očekuje probleme u primjeni sporazuma o kretanju

S
25.12.2011. u 20:16
0
2
Dačić ne očekuje probleme u primjeni sporazuma o kretanju
0
Dačić ne očekuje probleme u primjeni sporazuma o kretanju
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne očekuje probleme u primjeni sporazuma Beograda i Prištine o slobodi kretanja, čija realizacija počinje sutra.
Dačić je naglasio da će se, kada je riječ o policiji, prelasci administrativne linije sa ličnim kartama "odvijati normalno".

Komentarišući početak primjene sporazuma o slobodi kretanja, Dačić je novinarima naglasio da za osobe sa odgovarajućim dokumentom, odnosno ličnom kartom, neće biti problema, kao ni u slučaju vozila sa oznakom KS (tzv. UNMIK tablice koje Vlada Srbije smatra statusno neutralnim), uz ulazno-izlazni dokument ograničenog trajanja.

Kada je riječ o vozilima sa tablicama oznake RKS, moraju se izvaditi druge tablice koje potvrđuju statusnu neutralnost, odnosno da budu prihvatljive za Srbiju, javljaju srpski mediji.

"Jedan od problema koje vidim u ovom trenutku odnose se na pitanje osiguranja za vozila, odnosno mogućnost naplate eventualne štete na vozilima koja bude načinjena. Osiguranje nije u nadležnosti policije, ali mislim da bi trebalo ići na smanjenje cene", rekao je Dačić.

Dačić je, podsjetivši da veliki broj Srba živi južno od Ibra, odnosno u albanskom okruženju, rekao da ne vidi ništa alarmantno u podnošenju, kako tvrde neki mediji, oko 4 500 zahtjeva za kosovske tablice.

"Srbija i dalje izdaje tablice, bez obzira da li tražilac živi na Kosovu, što znači da mogu da imaju i jedne i druge tablice", zaključio je Dačić.

Vlasnici automobila koji planiraju da pređu administrativnu liniju koja dijeli Kosovo i Srbiju od sutra će morati da plate obavezno kosovsko ili srpsko osiguranje.

Uredbom o slobodi kretanja u vezi sa prelaskom administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, koju je usvojila Vlada Srbije kao propratni akt o primjeni Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, predviđeno je da vlasnici automobila sa KS registarskim oznakama ulaze na teritoriju Srbije bez skidanja tablica i uzimanja probnih, uz doplatu od 400 dinara osiguranja.

Oni koji na teritoriju Srbije ulaze sa tablicama sa oznakom RKS moraće da na prelazima uzimaju probne tablice i da plaćaju obavezno osiguranje koje će po danu, kao i za vlasnike automobile sa KS tablicama, iznositi 400 dinara, potvrdili su Srni zaposleni u ispostavi osiguravajućih preduzeća na prelazu Merdare, uz rezervu da još nije stiglo zvanično uputstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: