Regija
1

Dačić: Lista uslova za pregovore s EU neće se proširivati

SRNA
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da se lista uslova koje Srbija treba da ispuni za otvaranje pregovora sa EU neće proširivati i da očekuje da naredni izvještaj Evropske komisije u oktobru bude objektivan i umjeren.

Dačić kaže da Srbija želi datum za otvaranje pregovora sa EU što prije, ali da "neće biti smak svijeta ni ako ta odluka 'padne' u junu ili decembru sjledeće godine".

"Očekujem da izveštaj bude objektivan i umereno pozitivan, naravno, da ostavi prostor i pruži nam priliku da se do kraja godine urade neke propuštene stvari i naprave iskoraci u raznim oblastima", rekao je Dačić u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima".

On je rekao da lista zahtjeva koje Srbije treba da ispuni za otvaranje pregovora sa EU neće biti proširena i da je takva uvjeravanja dobio i od briselskih zvaničnika.

Dačić ističe da sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima na Kosovu u mnogim segmentima ne ide na ruku Srbiji, navodeći da Beograd želi da se sporazumi primijene, ali da nema namjeru da dalje jača kosovsku nezavisnost.

"Bit će formirana radna grupa za implementaciju sporazuma i trudit ćemo se da neke stvari promijenimo kako bi dogovor istovremeno bio sprovodljiv u praksi, prihvatljiv za Prištinu, a da ne narušava naše pozicije oko Kosova", naveo je Dačić.

Tačno je, kaže Dačić, da Srbija hoda po tankoj liniji, ali moguće je donositi odluke i vući poteze koji će sačuvati nacionalne interese Srbije, omogućiti bolji život ljudi na Kosovu i uvesti zemlju u evropsku porodicu.

"Verujem da ni ova, niti bilo koja sljedeća vlada, neće priznati nezavisnost, niti će to, ubijeđen sam, biti uslov jednog dana za članstvo u EU", ocijenio je premijer Srbije.