Srbija
2

Dačić: Kosovo se ne dobija ako se kaže ne EU

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija neće dobiti Kosovo ako kaže da neće u EU.

"Svako bi na pitanje Kosovo ili EU odgovorio Kosovo, i ja bih to odgovorio, ali nećemo dobiti Kosovo ako kažemo da nećemo EU", rekao je Dačić.

Ističući da nikada nije govorio da Srbija ne može bez EU, Dačić je rekao da Srbija može da odluči da ne uđe u EU, ali onda mora da bude svjesna posljedica te odluke.

"Mi smo skoro u izgubljenoj situaciji jer je vlast od 1999. godine radila na izgradnji subjektiviteta Kosova", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

On je naglasio da rezultat ne može da se postigne bez razgovora. "Sada želim da stvorimo što više prijatelja u svijetu, da Srbija bude jaka, ali da bi bila jaka, ona mora da pomogne našim prijateljima da je podrže", naglasio je Dačić.

Demantujući navode nekih medija da u državnom vrhu postoje nesuglasice u vezi sa platformom za Kosovo, Dačić je rekao da možda postoje različita mišljenja na koji način dalje voditi politiku.

On je rekao da je predlagao razgovor o statusnim pitanjima u vezi sa Kosovom, čak i održavanje međunarodne konferencije.

Odgovarajući na pitanje da li predlaže novi Dejton, Dačić je rekao da su "za onaj Dejton saveznici bile Sjedinjene Države, a da bi sada trebalo mnogo vremena da se pronađu takvi saveznici".