|

Dačić: I za Kosovo moguć sporazum poput Dejtonskog

Dačić: I za Kosovo moguć sporazum poput Dejtonskog
0
F
FENA
20.11.2012. u 20:16
33
komentara
0

dijeljenja
Dačić: I za Kosovo moguć sporazum poput Dejtonskog Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Premijer Srbije Ivica Dačić je u vezi rješavanja pitanja Kosova najavio danas mogućnost tog rješenja kroz međunarodni sporazum poput Dejtonskog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.
Istakavši da je to historijski dokument koji je prekinuo rat u BiH i "gledajući iz ove perspektive" da ne vjeruje da bi ga iko bolje sastavio, srbijanski premijer je rekao da su tim sporazumom stvoreni pravni, ustavni i politički osnovi za funkcioniranje Bosne i Hercegovine, a sami tim, kako je kazao, i Republike Srpske.

"To je prvi srpski entitet u srpskoj historiji preko Drine. Zato Dejtonski sporazum zaslužuje da bude historijski dokument u historiji srpskog naroda", rekao je Dačić i istakao da Srbija želi dobre odnose sa BiH i da ima specifične i bliske odnose s Republikom Srpskom, i isto tako želi dobre odnose sa Federacijom.

"To je jedan zajednički životni prostor i svi mi imamo neku zajedničku historiju, i siguran sam da ćemo imati i zajedničku budućnost", poručio je Dačić, koji je učestvovao na debati o sigurnosti saobraćaja, prenijela je agencija Anadolija.

On je istakao i da su promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta.

"Dobro je stalno se podsjećati Dejtonskog sporazuma i mislim da bi i za druge probleme, kao što je problem Kosova, bio moguć neki novi dejtonski sporazum", poručio je premijer Srbije.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...