Regija
0

Dačić: I za Kosovo moguć sporazum poput Dejtonskog

FENA
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Premijer Srbije Ivica Dačić je u vezi rješavanja pitanja Kosova najavio danas mogućnost tog rješenja kroz međunarodni sporazum poput Dejtonskog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Istakavši da je to historijski dokument koji je prekinuo rat u BiH i "gledajući iz ove perspektive" da ne vjeruje da bi ga iko bolje sastavio, srbijanski premijer je rekao da su tim sporazumom stvoreni pravni, ustavni i politički osnovi za funkcioniranje Bosne i Hercegovine, a sami tim, kako je kazao, i Republike Srpske.

"To je prvi srpski entitet u srpskoj historiji preko Drine. Zato Dejtonski sporazum zaslužuje da bude historijski dokument u historiji srpskog naroda", rekao je Dačić i istakao da Srbija želi dobre odnose sa BiH i da ima specifične i bliske odnose s Republikom Srpskom, i isto tako želi dobre odnose sa Federacijom.

"To je jedan zajednički životni prostor i svi mi imamo neku zajedničku historiju, i siguran sam da ćemo imati i zajedničku budućnost", poručio je Dačić, koji je učestvovao na debati o sigurnosti saobraćaja, prenijela je agencija Anadolija.

On je istakao i da su promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta.

"Dobro je stalno se podsjećati Dejtonskog sporazuma i mislim da bi i za druge probleme, kao što je problem Kosova, bio moguć neki novi dejtonski sporazum", poručio je premijer Srbije.