Regija
1

Dačić: I Tadić i Nikolić su eurofanatici, ja sam nacionalist

FENA
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Ivica Dačić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da će početi razgovore o novoj vladi sa Srpskom naprednom strankom (SNS) ako se pokaže da je nemoguće doći do parlamentarne većine s Demokratskom strankom (DS).

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da više "ne postoji priča da podrškom (lideru DS-a Borisu) Tadiću podržavate proevropsku vladu", jer je očigledno da je i Tomislav Nikolić prihvatljiv za EU i međunarodnu zajednicu.

Predsednik SPS-a je kazao da se od njega očekuje da podrži Tadića kao proevropsku varijantu, dok iz međunarodne zajednice podržavaju Nikolića, i dodao: "Ovo je jedan lud svijet".

"Nikolića telefonom zove državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton, a evropski komesar za proširenje Štefan Fuele mu dolazi na inauguraciju", rekao je Dačić i dodao da su Tadić i Nikolić "eurofanatici", a da je on veći nacionalist od obojice.

"Nije ovdje više pitanje ko je za Evropu, a ko nije. Ja sam u odnosu na Tadića i Nikolića veći nacionalist, a i Tadić i Nikolić su eurofanatici", naveo je predsjednik SPS-a.

Govoreći o telefonskom pozivu Hillary Clinton predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Dačić je kazao: "Ispada da se pamte samo oni koji obavljaju visoke funkcije", i da bi mu se zbog toga možda isplatilo da bude "premijer u drugoj kombinaciji".

"Meni bi se možda više isplatilo da budem premijer u nekoj drugoj kombinaciji nego ovdje da podržavam nešto za šta kažu da je proevropski, a sa druge strane mu (Nikoliću) Evropljani i Amerikanci odaju počast", rekao je Dačić.

"Ja kada odem u Ameriku teško mogu da se sretnem s nekim od ministara, a Nikolića zove državni sekretar SAD-a", rekao je lider socijalista, javila je agencija Beta.

On je dodao da u slučaju da propadnu eventualni pregovori socijalista i naprednjaka postoji mogućnost da vladu formiraju DS i SNS, ili će se ići na nove izbore.

Prema njegovim riječima, za koaliciju oko socijalista je teško prihvatljiv prijedlog o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru.

Dačić je dodao da je SPS 2008. godine podržao formiranje proevropske vlade, a da su ga pojedini u međunarodnoj zajednici doživljavali kao nužno zlo.