Peta runda
1

Dačić i Tachi nastavljaju dijalog u Briselu

Anadolija
Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci nastavit će danas popodne u Briselu sinoć prekinuti sastanak koji se održava pod okriljem Evropske unije (EU), izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Kako saznaje agencija Anadolija, očekuje se da na petoj rundi trilateralnih razgovora bude postignut dogovor o uzajamnim diplomatskim predstavništvima - Srbije na Kosovu i Kosova u Srbiji, a pod okriljem Evropske unije.

Pitanje paralelnih struktura na Kosovu - sudova, poreznih uprava, policije, obavještajnih službi - najteže je pitanje koje se pojavilo u dosadašnjem dijalogu.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u utorak se najprije odvojeno sastala s jednim pa s drugim premijerom, a zatim su započeli trilateralni sastanak.

Srbijanski premijer Ivica Dačić sastao se s vodećim američkim diplomatom za Balkan Philipom Reekerom, koji se nalazi u Briselu. Također, premijer Tachi se u utorak u Briselu sastao i sa predsjednikom Evropske komisije (EK) José Manuelom Barosom i predsjednikom Evropskog vijeća (EV) Hermanom Van Rompuyem.

Dačić je jučer prije razgovora kazao da Srbija želi osnivanje zajednice srpskih opština koja treba da ima jasne nadležnosti u obrazovanju, prosvjeti, pravosuđu, te da će Srbi sami birati svoje zvaničnike.

Thaci je s Reekerom razgovarao u ponedjeljak. Evropska unija je u zaključcima o proširenju donesenim u decembru prošle godine pozvala Srbiju i Kosovo da na sjeveru Kosova osiguraju strukture koje će "transparentno i kooperativno" ispunjavati sigurnosne i pravosudne potrebe lokalnog stanovništva. Te strukture, prema EU-u, trebaju djelovati tako da osiguraju funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog uređenja Kosova.

Evropska komisija će 16. aprila objaviti izvještaj o napretku u dijalogu, stoga se očekuje da bi dogovor dviju strana trebao biti postignut prije objave izvješća.