Ohrabrujući govor novog premijera
12

Dačić: Dosta je krvi, Srbija pruža ruku pomirenja

FENA
Mandatar nove vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da će se Srbija zalagati za bezbjednost, stabilnost i dobre odnose na zapadnom Balkanu i da "pruža ruku pomirenja". On je rekao da Srbija želi bude faktor mira i stabilnosti u regionu, a da će se svi nesporazumi rješavati na miran način i u duhu saradnje.

"Ako kažu da riječ Balkan znači krv i med, dosta je bilo krvi, vrijeme je da osjetimo i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja. Svima. Nemojmo više da se bavimo prošlošću, bavimo se budućnošću. Želimo dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države, kazao je Dačić u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije", javlja Tanjug.

"Pred nama je nova četvorogodišnja utakmica s problemima i borba za dobrobit svih građana Srbije, a narod je jedini selektor, onaj koji odlučuje da li smo dobri ili ne, da li treba da učestvujemo u timu ili ne", rekao je Dačić.

"Država, ako želimo da bude jaka, i istovremeno pravedna i solidarna, zahtijeva čitav niz novih pravila, pravila koja će biti donijeta u dogovoru sa čitavim društvom. Nova pravila, ne kao izraz volje vladajuće elite, već kao rezultat dogovora države i privrede, sindikata, medija, udruženja, finansijskih institucija", kazao je.

On je dodao da red i zakon moraju da budu isti za sve, od političara, preko krupnih kapitalista, do običnih građana.

"Za ovu Vladu neće biti važno šta i kako će da kaže, nego šta i kako će da uradi. Mi hoćemo da promovišemo rezultat i drugi PR nama nije potreban. Mi nećemo pričati o požarima. Mi ćemo ih gasiti. I učiniti sve da do njih ne dolazi", poručio je Dačić.

On je istakao da je ubrzanje evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma za početak pregovora s EU-om cilj nove vlade Srbije.

"Ova Vlada će sprovesti neophodne sistemske mjere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savjet u Kopenhagenu i proces stabilizacije i pridruživanja", poručio je Dačić u svom ekspozeu i dodao da ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje.

Po njegovim riječima, glavni elementi reforme su uspostavljanje tržišne ekonomije, postizanje makroekonomske stabilnosti, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Neće biti zamrzavanja plata i penzija i Srbija će nastaviti razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", rekao je u Skupštini Srbije mandatar Ivica Dačić.

Obrazlažući u ekspozeu program nove vlade Dačić je je rekao da će kao premijer formirati Nacionalni savjet za ekonomski oporavak, koji će okupiti najsposobnije, najstručnije i najuspješnije što Srbija ima u oblasti privrede i finansija.

"Učinićemo sve što možemo da zaustavimo pad nacionalne ekonomije, da obezbjedimo njen oporavak i jačanje", kazao je Dačić, između ostalog, u svom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije.