Preokret u Skoplju
24

Da li je EU shvatila da je pogriješila: Šta se krije iza odluke Zaeva da povuče ostavku?

R. D.
Zaev na novoj raskrsnici
Zaev na novoj raskrsnici
Povlačenje ili prolongiranje ostavki makedonskog premijera Zorana Zaeva, podnesenih u izbornoj noći 31. oktobra, mnogi su doveli u širi regionalni politički kontekst te dodali i malo toliko željenog briselskog začina.

Zaev je zaokret argumentirao odlukama glavnih organa stranke, ali nije kazao šta se to zapravo promijenilo od izbornog potopa u tih desetak dana novembra. Dobro obaviješteni izvori kažu kako se nagla i impulsivna odluka Zorana Zaeva nije dopala stranim centrima moći, kojima u trenutnom regionalnom geostrateškom prikazu ne treba još jedno trusno područje i još jedna desničarska vlada.

Uz pad Mila Đukaovića u Crnoj Gori, Bosnu i Hercegovinu s Miloradom Dodikom, u kojoj mnogi čuju "ratne trube", Kosovo koje se bliži konačnom krešendu, etablirane desničare Vučića i Orbana, Briselu ne treba neki njihov surogat u Skoplju.

Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je u utorak da će ostati na toj funkciji kako bi pomogao da se održi parlamentarna većina i eventualno je povećao. Zaev, koji je nakon rezultata lokalnih izbora podnio ostavku 31. oktobra, rekao je nakon sjednice Glavnog i Izvršnog odbora SDSM-a, održane u utorak navečer, da je taj odbor predložio da se ostavka odgodi, kao i da je posvećen procesu očuvanja parlamentarne većine.

"Važno je da se zemlja ne vraća u prošlost svađa kako u zemlji tako i u inostranstvu, da ugrozi proces eurointegracija, naravno da je važno jer smo i dalje u vremenu pandemije, energetske krize, odgovornost svakog građanina, ali i političara i dalje postoji", rekao je Zaev.

Dan ranije nova parlamentarna većina, koju su u petak dogovorile makedonske opozicione partije VMRO DPMNE i Ljevica i albanske Alijansa za Albance i Alternativa, uz pomoć zastupnika vladajućeg Pokreta Besa, je u Sobranju podnijela inicijativu za glasanje o povjerenju vladi premijera Zaeva, čiju okosnicu čine SDSM i DUI Alija Ahmetija.

Većina Makedonaca se nada da je službeni Brisel shvatio svoju grešku u tretiranju Sjeverne Makedonije i napora koje je na EU putu napravio Zaev. Dobro upućeni vjeruju da su Zaev i njegova vizija Makedonije dobili novu šansu, samo se postavlja pitanje šta će biti s drugim greškama koje je ljevičarski premijer napravio te da li je sve došlo prekasno. VMRO DPMNE već sabira novu većinu u Sobranju.