Stravičan zločin
85

Da li će Zagreb dobiti Trg ahmićkih žrtava: Pet udruženja se obratilo Gradu

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Pet udruženja ljudskih prava je dan uoči ratnog zločina u Ahmićima poručilo kako žrtve ovog strašnog zločina zaslužuju trg u gradu Zagrebu.

Pet udruženja u ponedjeljak je, uoči obilježavanja 31. godišnjice pokolja u Ahmićima, u BiH, najavilo demonstrativno stajanje u centru Zagreba i okrugli stol na tu temu i saopčilo da godinu dana čekaju odgovor Grada Zagreba da podrži inicijativu o imenovanju trga u znak sjećanja na ahmićke žrtve.

"Ratni zločin u Ahmićima jedan od najpoznatijih i najokrutnijih zločina na teritoriju nekadašnje Jugoslavije i ujedno je i najveći pojedinačni zločin počinjen tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba u Bosni i Hercegovini u kojem je ubijeno 116 osoba, a dvije mjesne džamije su uništene do temelja", navodi se u zajedničkoj izjavi Centra za građansku hrabrost, Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata - ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva.

Podsjećaju kako su u ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993., napad na srednjobosansko mjesto izvele su lokalne jedinice HVO-a. Haški je sud zločine u ovom mjestu okarakterizirao zločinom protiv čovječnosti. Među ostalima, Dario Kordić je osuđen je po komandnoj odgovornosti na 25 godina za ratne zločine počinjene u srednoj Bosni, uključujući i Ahmiće".

Već godinu dana iščekujemo odgovor Grada Zagreba da podrži našu inicijativu o imenovanju trga u znak sjećanja na ahmićke žrtve. Trg posvećen ahmićkim žrtvama bi svojim postojanjem doprinosio prevenciji zločina, osviještavanju javnosti i educiranju mladih generacija", smatraju udruženja.

Dodaju kako je odnos prema ovom ratnom zločinu primjer je hrvatskog odnosa prema suočavanju s prošlošću.

"Smatramo da se regionalna saradnja, poštovanje i solidarnost jedino mogu izgrađivati ako prošlosti pristupamo iskreno i odgovorno. Zato i ove godine tražimo od vlasti glavnog grada Hrvatske da pozitivno odgovore na našu inicijativu, da pokažu da su im istina, sjećanje i dobrosusjedski odnosi izuzetno važni", stoji u izjavi.

Udruženja obavještavaju javnost da će u utorak na Trgu bana Josipa Jelačića u 12 sati organizirati demonstrativno stajanje u znak sjećanja na žrtve Ahmića.