{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvetković najavio kandidaturu Srbije za članstvo u EU-a

F
30.12.2008. u 17:36
0
1
Cvetković najavio kandidaturu Srbije za članstvo u EU-a
0
Cvetković najavio kandidaturu Srbije za članstvo u EU-a
Mirko Cvetković
Predsjednik srbijanske Vlade Mirko Cvetković izjavio je u utorak da će Srbija najvjerojatnije u prvoj polovini 2009. podnijeti kandidaturu za članstvo u EU i da će, kad je riječ o nadnevku, konačnu odluku o tome donijeti Vijeće za europske integracije, prenijeli su beogradski mediji.
Cvetković je istaknuo kako će nastojati da kandidatura bude podnesena prije nego se održe izbori u EU te kako nije uvjeren da će kandidatura odmah biti razmatrana, ali da je dobro da bude podnesena prije nego EU počne izborni proces.

Srbijanski premijer je kazao i da Srbija ne će početi primjenjivati Prijelazni trgovinski sporazum s EU-om od 1. januara, kako je bilo planirano, objasnivši da primjena ne može početi prije nego se promijeni Zakon o carinskoj tarifi. Riječ je o jednom od pratećih zakona proračuna za 2009., a njegovo prihvaćanje odgođeno je kako bi se omogućilo vrijeme za donošenje proračuna, što je u ponedjeljak i učinjeno u parlamentu.

Jednostranom primjenom sporazuma želi se ubrzati primjena odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji su 29. aprila 2008. u Luksemburgu potpisali Srbija i EU.

U srbijanskoj javnosti najave o primjeni prijelaznog sporazuma izazvale su suprotstavljena mišljenja. Jedni tvrde da bi snižavanje carina na uvoz robe iz EU moglo ugroziti srbijansko gospodarstvo i smanjiti proračunske prihode, a drugi da bi pojačana konkurencija na tržištu snizila cijene i pridonijela bržem ulasku u EU.

Pri potpisivanju SSP-a Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma počnu tek kad Vijeće donese odluku da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haaškim tribunalom.

Početkom septembra ove godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a nakon sedam dana, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu Nizozemska nije pristala na "odmrzavanje" sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhapšeni i izručeni Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Poziv da jednostrano primjenjuje Prijelazni sporazum Srbiji je uputio povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn, što je izazvalo bučne rasprave u srbijanskoj javnosti. Najčešće se prigovaralo da će zbog inostrane konkurencije propasti srbijansko gospodarstvo i da će proračun biti slabiji zbog manjih carinskih prihoda.

Odluku, koja je sada odgođena, da se od 1. januara počne primjenjivati Prijelazni sporazum Vlada je donijela 16. oktobra kako bi skratila vrijeme između primjene SSP-a i stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: