Regija
0

Čurkin: Isporuka američkog oružja Kosovu je bila greška

FENA
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je sinoć da je odluka Sjedinjenih Američkih Država o isporukama oružja Kosovu pogrešna i da proturječi normama međunarodnog prava.

"Oružje može biti isporučivano Kosovu samo za potrebe međunarodnog prisustva (policijske misije UN i kontingenta KFOR-a, Međunarodnih kosovskih snaga)", rekao je ambasador Čurkin a prenijeli ruski mediji iz sjedišta svjetske organizacije UN-a u New Yorku.

Prema Čurkinu, budući da svi tvrde da nastavljaju da poštuju Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, u slučaju praktične isporuke oružja, "njega (oružje) treba da konfiskuju" predstavnici međunarodnih misija.

Ruski diplomat je nazvao najavu američke administracije da će isporučiti oružje Albancima na Kosovu "političkom provokacijom u sadašnjoj delikatnoj situaciji".

Čurkin je tokom susreta s novinarima posljednjeg dana ruskog martovskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a, rekao da bi se Vijeće u aprilu moglo vratiti razmatranju nacrta predsjedničke izjave o Kosovu, kada bude saslušan izvještaj šefa Misije UN u pokrajini (UNMIK).

U nacrtu te izjave izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica".

U dokumentu se ukazuje i na "potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu Rezolucijom 1244" o određivanju budućeg statusa Kosova.

Na sjednici 11. marta nacrt predsjedničke izjave Rusije nije dobilo neophodnih devet glasova za usvajanje, pošto je rezultat glasanja bio 8:7.

Tokom aprila će predsjedavajuća Vijeća sigurnosti biti Južnoafrička Republika.