{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čurkin: Isporuka američkog oružja Kosovu je bila greška

F
1.4.2008. u 10:49
0
0
Čurkin: Isporuka američkog oružja Kosovu je bila greška
0
Čurkin: Isporuka američkog oružja Kosovu je bila greška
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je sinoć da je odluka Sjedinjenih Američkih Država o isporukama oružja Kosovu pogrešna i da proturječi normama međunarodnog prava.
"Oružje može biti isporučivano Kosovu samo za potrebe međunarodnog prisustva (policijske misije UN i kontingenta KFOR-a, Međunarodnih kosovskih snaga)", rekao je ambasador Čurkin a prenijeli ruski mediji iz sjedišta svjetske organizacije UN-a u New Yorku.

Prema Čurkinu, budući da svi tvrde da nastavljaju da poštuju Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, u slučaju praktične isporuke oružja, "njega (oružje) treba da konfiskuju" predstavnici međunarodnih misija.

Ruski diplomat je nazvao najavu američke administracije da će isporučiti oružje Albancima na Kosovu "političkom provokacijom u sadašnjoj delikatnoj situaciji".

Čurkin je tokom susreta s novinarima posljednjeg dana ruskog martovskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a, rekao da bi se Vijeće u aprilu moglo vratiti razmatranju nacrta predsjedničke izjave o Kosovu, kada bude saslušan izvještaj šefa Misije UN u pokrajini (UNMIK).

U nacrtu te izjave izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica".

U dokumentu se ukazuje i na "potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu Rezolucijom 1244" o određivanju budućeg statusa Kosova.

Na sjednici 11. marta nacrt predsjedničke izjave Rusije nije dobilo neophodnih devet glasova za usvajanje, pošto je rezultat glasanja bio 8:7.

Tokom aprila će predsjedavajuća Vijeća sigurnosti biti Južnoafrička Republika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: