{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crvenkovski otvorio sastanak u Ohridu

F
2.5.2008. u 11:22
0
0
Crvenkovski otvorio sastanak u Ohridu
0
Crvenkovski otvorio sastanak u Ohridu
Foto: Reuters
Pozdravnim govorima predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog i premijera Nikole Gruevskog u petak je u Ohridu počeo dvodnevni sastanak predsjednika zemalja centralne i jugoistočne Evrope.
Crvenkovski je, uz izraze zahvalnosti na učešću na sastanku, istakao važnost ovakvih susreta u smislu kreiranja novih inicijativa i ideja koje doprinose daljnjoj stabilizaciji i prosperitetu građana zemalja učesnica samita.

"Posljednjih nekoliko godina zemlje zapadnog Balkana prošle su kroz specifičnu fazu regionalnog razvoja, razvoja bileteralne saradnje, regionalnih projekata a u okviru euroatlantskih integracija. Sada je potpuno jasno da su lideri zemalja kao i građani saglasni sa svim ovim aktivnostima jer su shvatili da EU nema alternativu", kazao je Crvenkovski.

Govoreći o Makedoniji, Crvenkovski je potvrdio opredijeljenost zemlje za članstvo u NATO-u i EU-u.

"S pravom smo očekivali članstvo na posljednjem samitu NATO-a u Bukureštu kao i datum početka pregovora s EU-om. Nažalost, usprkos napretku koji smo ostvarili i ciljevima koje smo ispunili, to se nije dogodilo. Individualni interes jedne zemlje članice stavljen je iznad interesa Saveza i osnovnih načela na kojima EU počiva", kazao je Crvenkovski aludirajući na veto koji je Grčka stavila Makedoniji na članstvo u NATO-u zbog neriješenog pitanja naziva države.

"Republika Makedonija spremna je na fer rješenje", istakao je.

Prisutnim se obratio i premijer Gruevski koji je najavio nastavak aktivnosti na pridruživanju Makedonije Evropskoj uniji.

Predsjednik Turske Abdullah Gul je u pozdravnom obraćanju kazao da je da je nužno stabilizirati regiju. "Trebamo razumijevanje i saradnju za mir i stabilizaciju. Članstvo u EU treba da bude i jeste glavni cilj zemalja regije", istakao je.

Svečano otvaranje sastanka nastavljeno je obraćanjem predsjednika Republike Slovenije Danila Tuerka.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: