Regija
0

Crvenkovski: Najlošiji mogući scenarij za Makedoniju

FENA
Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski izjavio je u Bukureštu da se u četvrtak na samitu NATO-a desilo najlošiji mogući scenarij za Makedoniju.

"Jedina prepreka što Makedonija nije dobila poziv za članstvo u NATO-u su frustracije našega južnog susjeda Grčke, koja je svoju iracionalnu politiku izdigla je na nivo zloupotrebe prava veta kao članica Alijanse", izjavio je Crvenkovski nakon susreta za američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Crvenkovski je rekao je da je to veliko razočarenje i velika nepravda za sve građane Makedonije i njima, a i Grčkoj, poručio da će "država ovo izdržati".

"Taj osjećaj razočaranosti i nepravičnosti ne smije nas udaljiti od osnovnog kursa i od ostvarenja naših strateških opredjeljenja i ne smije nas paralizirati, već naprotiv, treba da se dramatično iskoristi sav državotvorni kapacitet i potencijal Makedonije", rekao je Crvenkovski.

On je najavio redefiniranje državne strategije zbog, kako je rekao, očekivanja sličnih problema i pri integraciju u Evropsku uniju, prenio je Tanjug.

"Spreman sam zajedno s vladom, ključnim političkim strankama i cjelokupnim potencijalom u državi da definiramo malo drugačiji koncept, ne u ostvarenju krajnjih ciljeva, nego u funkcioniranju u sljedećem periodu, ciljem da na najbolji način zaštitimo i odbranimo, sada i u buduće, nacionalne i državne interese", izjavio je Crvenkovski.